Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z truskawkami znajdują się w moim letnim menu każdego roku. Moje dzieci zawsze, kiedy tylko dojrzeją truskawki, pytają kiedy zrobię pierogi. Przepis jest szybki i prosty, a jaki pyszny.
garnek, ściereczka, miseczka, nóż
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 573
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 316
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 573
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 316
Składniki
Roztop masło w rondelku i odstaw na 5 minut, aż przestygnie. Do miski wsyp mąkę, wbij jajko, a następnie przelej z rondla masło, dodaj soli, oraz wlej 250 ml chłodnej, przygotowanej wody. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj ciasto dłońmi przez 8 minut. Kiedy nabierze sprężystości, uformuj kulkę, włóż ją w foliowy woreczek i odłóż do lodówki na 25 minut.
W czasie, kiedy ciasto odpoczywa, umyj świeże truskawki, usuń wszystkie szypułki. Osusz owoce ręcznikiem papierowym i pokrój nożem każdą truskawkę na 4 części. W małej miseczce przemieszaj truskawki z cukrem lub słodzikiem.
Wyjmij ciasto z lodówki. Lekko porusz mąką blat, wyłóż na niego ciasto. Podziel ciasto nożem na 3 części. Dwie schowaj pod wilgotną ściereczką, a z trzeciej części ciasta ugnieć kulkę, przyprósz je mąką i rozpocznij wałkowanie, do momentu aż ciasto będzie cienkie. Weź szklankę i wycinaj nią kółka z ciasta. W każde z kółek nałóż łyżeczką farsz z pokrojonych truskawek. Ciasto składaj na pół, następnie delikatnie sklej boki. To samo wykonaj z kulkami ciasta, które pozostały pod ściereczką. Z przygotowanego ciasta powinno wyjść 45-50 pierogów.
Wstaw w dużym garnku wodę, dodaj do niej 7 g soli. Kiedy woda będzie wrzała umieść w garnku partiami pierogi (stosownie do pojemności garnka). Po 3-4 minucie pierogi zaczną wypływać na powierzchnię, gotuj je przez kolejne 1 minutę. Gotowe pierogi wyjmij łyżką cedzakową, a następnie umieść je na talerzu. Podawaj, przyozdabiając całymi, świeżymi truskawkami z zielonymi szypułkami. Genialnie smakują ze słodką śmietaną lub serkiem mascarpone