Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z twarogiem i jabłkami

Pierogi z twarogiem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 1878

Dodano:

Odsłon: 3207

Słodkie pierogi pachnące jabłkami i cynamonem. Proporcje na około 50 sztuk.

Składniki

  • Mąka wrocławska 400 g
  • Ciepła woda około 1,5 szklanki
  • Jabłka duże 3 szt. lub małe 5 szt.
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy 16 g
  • Ricotta 220 g
  • Żółtka jaj 2 szt.
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z twarogiem i jabłkami

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe kawałki, włożyć do rondla, dodać 3 łyżki wody i dusić przez 10 minut pod przykryciem.

  2. Odkryć rondel i dusić nadal do odparowania wody.

  3. Dodać cynamon, ewentualnie cukier, wymieszać i odstawić do przestudzenia.

  4. Ricottę, żółtka i cukier wanilinowy ucierać, aż powstanie masa serowa.

  5. Mąkę wsypać do płaskiej miski, dodać około pół szklanki ciepłej wody i zamieszać łyżką lub nożem.

  6. Wodę dodawać małymi porcjami zagniatając ciasto ręką. Powinno być jednolite i zwarte, raczej miękkie, ale nie powinno się kleić.

  7. Tak przygotowane ciasto pierogowe podzielić na około 8 części. 7 części umieścić pod przykryciem na czas przygotowywania pierogów z pierwszej, aby ciasto nie obeschło.

  8. Stolnicę, na której będą przygotowywane pierogi posypać mąką.

  9. Z jednej części ciasta utoczyć wałek o średnicy około 3 cm, pokroić go na kawałki o grubości około 1 cm.

  10. Każdy kawałek rozwałkować na krążek o grubości około 1 mm.

  11. Na rozwałkowany krążek nałożyć po niewielkiej ilości jabłek i masy serowej, złożyć na pół i dokładnie zlepić.

  12. W taki sam sposób ulepić resztę pierogów z pozostałej części ciasta.

  13. Pierogi układać na posypanej mąką tacy.

  14. Pierogi wkładać ostrożnie do osolonego wrzątku. Powinny być gotowane pod przykryciem do momentu wypłynięcia, a następnie bez przykrycia przez około 5 minut, na płycie grzewczej włączonej na niewielką moc.

  15. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową.

  16. Można podawać je od razu po wyjęciu z wody lub odsmażone. W tym celu ugotowane pierogi włożyć na około 5 minut do zimnej wody, aby ostygły i nie kleiły się, następnie odcedzić na sitku, przełożyć do naczynia, w którym mają być przechowywane, dodatkowo można je polać około trzema łyżkami olej, aby zapobiec sklejaniu, i wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń