Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie pierogi pachnące jabłkami i cynamonem. Proporcje na około 50 sztuk.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 843
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 843
Składniki
Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe kawałki, włożyć do rondla, dodać 3 łyżki wody i dusić przez 10 minut pod przykryciem.
Odkryć rondel i dusić nadal do odparowania wody.
Dodać cynamon, ewentualnie cukier, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Ricottę, żółtka i cukier wanilinowy ucierać, aż powstanie masa serowa.
Mąkę wsypać do płaskiej miski, dodać około pół szklanki ciepłej wody i zamieszać łyżką lub nożem.
Wodę dodawać małymi porcjami zagniatając ciasto ręką. Powinno być jednolite i zwarte, raczej miękkie, ale nie powinno się kleić.
Tak przygotowane ciasto pierogowe podzielić na około 8 części. 7 części umieścić pod przykryciem na czas przygotowywania pierogów z pierwszej, aby ciasto nie obeschło.
Stolnicę, na której będą przygotowywane pierogi posypać mąką.
Z jednej części ciasta utoczyć wałek o średnicy około 3 cm, pokroić go na kawałki o grubości około 1 cm.
Każdy kawałek rozwałkować na krążek o grubości około 1 mm.
Na rozwałkowany krążek nałożyć po niewielkiej ilości jabłek i masy serowej, złożyć na pół i dokładnie zlepić.
W taki sam sposób ulepić resztę pierogów z pozostałej części ciasta.
Pierogi układać na posypanej mąką tacy.
Pierogi wkładać ostrożnie do osolonego wrzątku. Powinny być gotowane pod przykryciem do momentu wypłynięcia, a następnie bez przykrycia przez około 5 minut, na płycie grzewczej włączonej na niewielką moc.
Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową.
Można podawać je od razu po wyjęciu z wody lub odsmażone. W tym celu ugotowane pierogi włożyć na około 5 minut do zimnej wody, aby ostygły i nie kleiły się, następnie odcedzić na sitku, przełożyć do naczynia, w którym mają być przechowywane, dodatkowo można je polać około trzema łyżkami olej, aby zapobiec sklejaniu, i wstawić do lodówki.