Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z wątróbką tradycyjnie pochodzą z Ukrainy. Dodatek chrupiącego boczku dodaje im wyrazistości i głębi. Jeśli masz ochotę urozmaicić menu obiadowe, to z pewnością jest to ciekawa propozycja, bardzo prosta w przygotowaniu.
Wątróbka zawiera dużo składników mineralnych, żelaza, cynku, miedzi, witamin:...
Odsłon: 5287
Wątróbka po wiejsku to propozycja dania nieco na słodko, nieco na kwaśno. Pod...
Odsłon: 9594
Taki chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Szybki czas przygo...
Odsłon: 71
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 67
Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i o...
Odsłon: 61
Lekkie, pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw - marchewki i cukinii. Małokal...
Odsłon: 432
Taki chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Szybki czas przygo...
Odsłon: 71
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 67
Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i o...
Odsłon: 61
Lekkie, pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw - marchewki i cukinii. Małokal...
Odsłon: 432
Składniki
Przygotuj farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj nożem lub robotem kuchennym. Wątróbkę przemyj i wytnij wszystkie żyłki. Osusz ją dokładnie i pokrój w niewielką kostkę. Boczek także pokrój w małe kawałeczki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę do zeszklenia przez ok. 5 minut. Dodaj boczek i usmaż go na nieco większym ogniu przez kolejne 5 minut. Dodaj wątróbkę i smaż do zrumienienia przez minutę. Przenieś zawartość patelni do robota kuchennego lub malaksera. Zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj szczypiorek oraz przyprawy oraz ponownie, ale krótko, zmiksuj. Kawałki szczypiorku powinny być rozróżnialne. Odstaw farsz do przestudzenia.
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj ze sobą roztrzepane jajko, wodę, sól i olej. Dodaj mąkę i dobrze zagnieć ciasto do połączenia składników. Uważaj, by nie przepracować ciasta. Przykryj masę lnianą ściereczką i odstaw na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm. Wycinaj kółka o średnicy ok. 7 cm. Wewnątrz każdego krążka nałóż po łyżce chłodnego już farszu, by ten nie wysypywał się ze środka. Sklej brzegi każdego pieroga, mocno dociskając je palcami i formując ozdobną falbankę. Ulepione pierogi z wątróbką odkładaj na bok, by nie stykały się ze sobą. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzucaj pierogi partiami i gotuj przez 3-4 minuty. W tym czasie powinny one wypłynąć na powierzchnię. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i odkładaj na talerz posmarowany masłem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Karkówka z cebulą z piekarnika
Dania główne
Alu kofta – indyjski sposób na kalafiora i ziemniaki
Dania główne
Sznycel wiedeński
Dania główne
Rosół z kaczki
Karkówka z cebulą z piekarnika
Pieczona karkówka jest świetnym pomysłem na obiad na każdą okazję. Natomiast...
Odsłon: 1205
Alu kofta – indyjski sposób na kalafiora i ziemniaki
Niedawno pokazywałam indyjskie samosy, a dziś przedstawiam alu kofta, czyli k...
Odsłon: 42