Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z wędzonym twarogiem:

Przepis dnia 2019-12-01
Pierogi z wędzonym twarogiem:

Autor:

Przepisów i artykułów: 373 Ocena: 3080

Dodano:

Odsłon: 1940

Zróbcie ciasto pierogowe z tego przepisu i farsz z wędzonego twarogu a zapewniam WAS, że je bardzo polubicie.

Składniki

  • Ciasto na pierogi:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 litra wrzącej wody
  • 100 g masła
  • Farsz:
  • 5-6 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 500 g wędzonego twarogu
  • 3-4 łyżki zrumienionej cebulki z boczkiem
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie




  1. Do miski przesiać mąkę, dodać sól.
    W gorącej wodzie rozpuścić masło.Wlać do mąki, mieszając drewnianą łyżką przez chwilę.
    Kiedy lekko przestygnie, wyłożyć ciasto na podsypany mąką blat i wyrobić mięciutkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, podsypać mąką.
    Przykryć miską i zostawić na 15 minut by ciasto odpoczęło.




  2. Ziemniaki, twaróg i cebulę z boczkiem zmielić.
    Doprawić na ostro pieprzem, solą i słodką papryką.

    Ciasto cienko rozwałkować. Nakładać dużo farszu. Formować pierogi. Ciasto jest bardzo elastyczne i mięciutkie. Gotować w osolonej wodzie przez minutę od wypłynięcia.
    Podawać z cebulką i zrumienionym boczkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń