Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z farszem z ziemniaków, wędzonego twarogu, żurawiny oraz pesto z czosnku niedźwiedziego. Przepis pochodzi z 453. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2446
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4613
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1764
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 540
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2446
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4613
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1764
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 540
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i zaparzyć, czyli wlać wrzątek i wymieszać nożem. Gdy powstaną kluchy wybić jajko i wyrobić ciasto. Przykryć miską i odstawić na 20 minut.
Czosnek niedźwiedzi pokroić i wrzucić do miksera. Dodać orzechy laskowe. Posolić, wlać olej i zmiksować. Przełożyć do słoiczka. Jeśli chcemy przechowywać dłużej, to na wierzch warto wlać trochę oleju.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Wystudzić i utłuc lub przecisnąć przez praskę (można wykorzystać ziemniaki z wczoraj). Dodać twaróg starty na jarzynowych oczkach oraz pesto z czosnku niedźwiedziego. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać namoczoną żurawinę. Wymieszać.
Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm. Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. Na każdy nałożyć farsz. Skleić i partiami ugotować w osolonym wrzątku (minutę od wypłynięcia).
Przed podaniem można przełożyć na sito i przelać zimną wodą. Na talerzu okrasić palonym masłem. Udekorować czosnkiem niedźwiedzim.