Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z farszem z ziemniaków, wędzonego twarogu, żurawiny oraz pesto z czosnku niedźwiedziego. Przepis pochodzi z 453. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13528
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1549
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14929
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6136
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13528
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1549
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14929
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6136
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i zaparzyć, czyli wlać wrzątek i wymieszać nożem. Gdy powstaną kluchy wybić jajko i wyrobić ciasto. Przykryć miską i odstawić na 20 minut.
Czosnek niedźwiedzi pokroić i wrzucić do miksera. Dodać orzechy laskowe. Posolić, wlać olej i zmiksować. Przełożyć do słoiczka. Jeśli chcemy przechowywać dłużej, to na wierzch warto wlać trochę oleju.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Wystudzić i utłuc lub przecisnąć przez praskę (można wykorzystać ziemniaki z wczoraj). Dodać twaróg starty na jarzynowych oczkach oraz pesto z czosnku niedźwiedziego. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać namoczoną żurawinę. Wymieszać.
Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm. Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. Na każdy nałożyć farsz. Skleić i partiami ugotować w osolonym wrzątku (minutę od wypłynięcia).
Przed podaniem można przełożyć na sito i przelać zimną wodą. Na talerzu okrasić palonym masłem. Udekorować czosnkiem niedźwiedzim.