Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętam jak dziś gdy mój dziadziuś i mama w kryzysie robili nam takie pierogi akurat z takim farszem w czasie kiedy był kryzys. Ja wiem zaraz będą docinki że tak się nie jada bo biednie itp. tak jak miałam komentarz do pizza którą niedawno robiłam. Ale ja nie patrzę na ludzi gotuję to na co mnie stać najważniejsze aby brzuchy były pełne. Nie muszę jadać owoców morza czy innych wynalazków aby dobrze zjeść czyż nie ? Dawniej jadało się biednie ale w gronie rodzinnym a teraz jest zupełnie inaczej choć nie w mojej rodzinie ale w większości tak właśnie jest.
Ziemniaki ugotować dzień wcześniej najlepiej wieczorem ( lub jeśli zostaną z obiadu ). Przecisnąć je przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa.
W między czasie jak już ziemniaki przeciśnięte, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na trzech łyżkach oleju na złoty kolor, ostudzić.
Ostudzoną cebulę dodać do przeciśniętych ziemniaków dodając również pieprz i sól jeśli jest taka potrzeba ( ja ziemniaki gotowałam w osolonej wodzie ). Wszystko ze sobą połączyć a w międzyczasie zrobić ciasto pierogowe.
Do miski wsypać mąkę dodać sól oraz gorącą wodę i bardzo szybkim energicznym ruchem połączyć ciasto za pomocą łyżki aby się nie sparzyło. Następnie ręką wyrobić do połączenia się całości do czasu aż w misce nie pozostanie ani trochę mąki.
Kolejnym krokiem jest dodanie dwóch łyżek oleju i nadal wyrabiać ciasto na bardzo elastyczne ( czuje się to podczas wyrabiania ciasta ). Wyrobione ciasto pozostawić przykryte ściereczką aby odpoczęło parę minut.
Gdy ciasto już odpoczęło stolnicę wysypać mąką położyć część ciasta rozwałkować je na grubość około 0,5 cm. Wycinać kółka za pomocą szklanki.
Gotowe kółko wziąć do ręki rozciągnąć je na zamierzaną grubość ciasta. Nałożyć solidną łyżkę farszu ziemniaczanego i zaklejać dowolnie (ja zaczynam sklejać od środka następnie formując farsz sklejam boki ).
Gdy pierogi są już posklejane w garnku wstawić wodę i ją posolić. Gdy się zagotuje wkładać pierogi ilość dowolna, jak już spotkają się z wodą lekko zamieszać aby nie przykleiły się do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch gotować na wolnym ogniu około 5 minut.
Ugotowane pierogi wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz aby ostygły. Ciasto pierogowe jest super miękkie i elastyczne po ugotowaniu.
Polecam bardzo serdecznie pierogi wyszły bardzo smaczne. Podałam je ze skwarkami usmażonymi ze słoniny. Można je również jeść na zimno, podsmażane lub jeśli dużo zostanie ułożyć w pojemniku i zamrozić. Wszystkie zdjęcia co jak robię znajdziecie na moim blogu, zapraszam.
Kiedy nie mamy czasu na bardziej pracochłonne surówki do obiadu . sięgamy po...
Odsłon: 1858
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się n...
Odsłon: 184
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 73
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się n...
Odsłon: 184
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 73
Składniki
Ziemniaki ugotować dzień wcześniej najlepiej wieczorem ( lub jeśli zostaną z obiadu ). Przecisnąć je przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa.
W między czasie jak już ziemniaki przeciśnięte, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na trzech łyżkach oleju na złoty kolor, ostudzić.
Ostudzoną cebulę dodać do przeciśniętych ziemniaków dodając również pieprz i sól jeśli jest taka potrzeba ( ja ziemniaki gotowałam w osolonej wodzie ). Wszystko ze sobą połączyć a w międzyczasie zrobić ciasto pierogowe.
Do miski wsypać mąkę dodać sól oraz gorącą wodę i bardzo szybkim energicznym ruchem połączyć ciasto za pomocą łyżki aby się nie sparzyło. Następnie ręką wyrobić do połączenia się całości do czasu aż w misce nie pozostanie ani trochę mąki.
Kolejnym krokiem jest dodanie dwóch łyżek oleju i nadal wyrabiać ciasto na bardzo elastyczne ( czuje się to podczas wyrabiania ciasta ). Wyrobione ciasto pozostawić przykryte ściereczką aby odpoczęło parę minut.
Gdy ciasto już odpoczęło stolnicę wysypać mąką położyć część ciasta rozwałkować je na grubość około 0,5 cm. Wycinać kółka za pomocą szklanki.
Gotowe kółko wziąć do ręki rozciągnąć je na zamierzaną grubość ciasta. Nałożyć solidną łyżkę farszu ziemniaczanego i zaklejać dowolnie (ja zaczynam sklejać od środka następnie formując farsz sklejam boki ).
Gdy pierogi są już posklejane w garnku wstawić wodę i ją posolić. Gdy się zagotuje wkładać pierogi ilość dowolna, jak już spotkają się z wodą lekko zamieszać aby nie przykleiły się do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch gotować na wolnym ogniu około 5 minut.
Ugotowane pierogi wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz aby ostygły. Ciasto pierogowe jest super miękkie i elastyczne po ugotowaniu.
Polecam bardzo serdecznie pierogi wyszły bardzo smaczne. Podałam je ze skwarkami usmażonymi ze słoniny. Można je również jeść na zimno, podsmażane lub jeśli dużo zostanie ułożyć w pojemniku i zamrozić. Wszystkie zdjęcia co jak robię znajdziecie na moim blogu, zapraszam.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus
Dania główne
Risotto ze szparagami
Dania główne
Krokiety z twarogiem, boczkiem i pieczarkami
Dania główne
Spanakopita, czyli grecka aromatyczna zapiekanka
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulub...
Odsłon: 65
Risotto ze szparagami
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 73