Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi zakonników

Pierogi zakonników

Autor:

Przepisów i artykułów: 738 Ocena: 15289

Dodano:

Odsłon: 24600

Najsmaczniejsze pierogi z mięsem wołowym jakie kiedykolwiek miałam okazję skosztować. Pierwszy raz jadłam je u franciszkanów i zapadły mi w pamięci. Może było z nimi trochę zabawy ale opłacało się. Farsz rozpływa się w ustach.

Składniki

  • szponder wołowy 1 kg lub inny tłustawy kawałek
  • warzywa bulionowe i dodatki
  • Sól
  • doprawienie: cebula, majeranek, pieprz, czosnek suszony
  • smalec ze skwarkami
  • ciasto: mąka około 0,6 kg, jajo, olej, woda, sól
  • wyjdzie 80 szt pierogów wykrawanych szklanką, 15 szt to syta porcja
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi zakonników

Przygotowanie

  1. Ugotowałam szponder z warzywami i przyprawami bulionowymi. Wodę od razu posoliłam- smak ma pozostać w mięsie. Zajmie to około 3 h. Wywar wykorzystałam jako bazę zupy.

  2. Szponder był dosyć tłusty więc kawałek tłuszczu odjęłam. Mięso zmieliłam na cienkim oczku z jedną ugotowana marchwią i kawałkiem selera- to dla wilgotności.
    Masę doprawiłam pieprzem, majerankiem i suszonym czosnkiem. Można jeszcze dosolić- farsz ma być odrobinę bardziej słony.

  3. Na smalcu zeszkliłam posiekaną cebulę, potem dodałam masę i jeszcze ją przesmażyłam.

  4. Na stolnicę wysypałam mąkę i łyżeczkę soli, i dałam około 100 ml oleju rzepakowego. Przesiekałam ją nożami.

  5. Wlałam gorącą wodę około 150 ml i przesiekałam nożami. Dolewałam aby mąka zaczęła się zbijać w grudy.

  6. Wbiłam jajo i znowu przesiekałam je nożami z ciastem. Gdy masa była w miarę wymieszana podwinęłam rękawy. Wyrobiłam ciasto na gładką masę- jeśli ciasto jest z byt suche i nie zebrało wszystkiej mąki- mąkę można podlać jeszcze wodą. Jeśli jest zbyt mokre można podsypać mąką

  7. Odkroiłam część ciasta a resztę schowałam pod odwróconą miskę.
    Rozwałkowałam ciasto tak aby było widać wzór drewna na stolnicy ale nie cieniej :D. Wykroiłam okręgi.
    Okrawki wałkuje się z kolejnymi porcjami ciasta.

  8. Nakładałam farsz i zwyczajnie sklejałam pierogi palcami.

  9. Drugie- ozdobne klejenie zapobiega rozklejaniu się pierogów.
    Brzeżek ciasta trzymałam pomiędzy palcem wskazującym a środkowym a kciukiem podwija się falbanki.

  10. Pierogi w większej ilości najlepiej jest składać na blasze wysypanej mąką. Należy je przykryć ścierką, na to położyć papier do pieczenia i wysypać mąką i można układać następne warstwy.

  11. Pierogi kładłam na osoloną wodę. Gotowałam około 10 minut ale najlepiej jest sprawdzić, czy falbanka po przekrojeniu w najgrubszym miejscu nie jest surowa.
    Pierogi po wyjęciu polałam roztopionym smalcem ze skwarkami.

  12. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 3 dni temu Zawsze robię taki farsz gdy zostaje mi mięso z rosołu. Na ogół powstaje warkocz z ciasta francuskiego. Pierogów coś ostatnio nie chce mi się robić, ale smaku na nie mi narobiłaś, przyznaję. :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 09 stycznia Jestem troche zawiedziona, ze w farszu nie ma wina, bo takie bylo moje pierwsze skojarzenie :)
A tak na powaznie, mysle, ze wolowy farsz jest bardzo smaczny do pierogów.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 07 stycznia Apetyczne pierogi - aż żałuję, że nie jestem zakonnikiem:))) Dlatego muszę zrobić je własnoręcznie:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agiza 06 stycznia Wyglądają obłędnie bosko! Założę się że nie zdążyłaś się obejrzeć jak wszystko zniknęło z talerza! :)) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 stycznia No nie może być ;) Rób kolejne, bo ponad 17 tys. osób nie może się mylić :)) Odpowiedzi: 11 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń