Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsmaczniejsze pierogi z mięsem wołowym jakie kiedykolwiek miałam okazję skosztować. Pierwszy raz jadłam je u franciszkanów i zapadły mi w pamięci. Może było z nimi trochę zabawy ale opłacało się. Farsz rozpływa się w ustach.
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 30
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 121
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 30
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 121
Składniki
Ugotowałam szponder z warzywami i przyprawami bulionowymi. Wodę od razu posoliłam- smak ma pozostać w mięsie. Zajmie to około 3 h. Wywar wykorzystałam jako bazę zupy.
Szponder był dosyć tłusty więc kawałek tłuszczu odjęłam. Mięso zmieliłam na cienkim oczku z jedną ugotowana marchwią i kawałkiem selera- to dla wilgotności. Masę doprawiłam pieprzem, majerankiem i suszonym czosnkiem. Można jeszcze dosolić- farsz ma być odrobinę bardziej słony.
Na smalcu zeszkliłam posiekaną cebulę, potem dodałam masę i jeszcze ją przesmażyłam.
Na stolnicę wysypałam mąkę i łyżeczkę soli, i dałam około 100 ml oleju rzepakowego. Przesiekałam ją nożami.
Wlałam gorącą wodę około 150 ml i przesiekałam nożami. Dolewałam aby mąka zaczęła się zbijać w grudy.
Wbiłam jajo i znowu przesiekałam je nożami z ciastem. Gdy masa była w miarę wymieszana podwinęłam rękawy. Wyrobiłam ciasto na gładką masę- jeśli ciasto jest z byt suche i nie zebrało wszystkiej mąki- mąkę można podlać jeszcze wodą. Jeśli jest zbyt mokre można podsypać mąką
Odkroiłam część ciasta a resztę schowałam pod odwróconą miskę. Rozwałkowałam ciasto tak aby było widać wzór drewna na stolnicy ale nie cieniej :D. Wykroiłam okręgi. Okrawki wałkuje się z kolejnymi porcjami ciasta.
Nakładałam farsz i zwyczajnie sklejałam pierogi palcami.
Drugie- ozdobne klejenie zapobiega rozklejaniu się pierogów. Brzeżek ciasta trzymałam pomiędzy palcem wskazującym a środkowym a kciukiem podwija się falbanki.
Pierogi w większej ilości najlepiej jest składać na blasze wysypanej mąką. Należy je przykryć ścierką, na to położyć papier do pieczenia i wysypać mąką i można układać następne warstwy.
Pierogi kładłam na osoloną wodę. Gotowałam około 10 minut ale najlepiej jest sprawdzić, czy falbanka po przekrojeniu w najgrubszym miejscu nie jest surowa. Pierogi po wyjęciu polałam roztopionym smalcem ze skwarkami.
Smacznego :)