Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi zbójnickie

Pierogi zbójnickie

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4028

Dodano:

Odsłon: 830

W moim sklepie osiedlowym często można spotkać pierogi o takiej nazwie. Kierując się spisem składników postanowiłam je odtworzyć w domu. Wyszły tak samo dobre, a może i lepsze. W smaku są lekko pikantne. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szkl. gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli, szczypta papryki ostrej i słodkiej
  • Farsz:
  • 4-5 średnich ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 20-30 cm podsuszanej kiełbasy
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta papryki słodkiej i ostrej
  • Dodatkowo:
  • 1 szkl. oleju rzepakowego
  • po 1 łyżeczce oregano, bazyli, papryki słodkiej i chili
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z solą i papryką. Wlać gorącą wodę. Dodać oliwę. Zarobić ciasto.
    Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Kiełbasę i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do miski z ziemniakami. Dorzucić przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
    Ciasto rozwałkować podsypując mąkę. Wykrawać szklanką koła. Łyżeczką nakładać farsz. Sklejać pierogi.
    Przygotować dwie miseczki. Do jednej wlać szklankę oleju, a do drugiej przyprawy. Po kolei pierogi maczać w oleju, a następnie obtaczać w przyprawach. Smażyć na patelni z dwóch stron, aż staną się chrupkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 28 lutego Takie podsmażone,chrupiące to ja uwielbiam...pycha:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 lutego Takie to ja uwielbiam, nawet te zwyczajne zawsze przekładam na patelnię i podsmażam kilka minut :) Pyszne pierogi, no i ten lekko pikantny farsz, mniami :D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń