Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
PIEROGI JAK U MAMY, pychotka, jest czasochłonne ale warto!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 196
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 196
Składniki
WYKONANIE: Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wolno wlewać gorące mleko, mieszając widelcem. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto ma mieć wolną konsystencję. Po czym rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać krążki. Na środek każdego nałożyć nadzienie ze szpinaku, złożyć na pół i dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej wody. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować jeszcze przez około 3 minuty.
WYKONANIE FARSZ: Szpinak oczyścić, pokroić w paski i podsmażyć na maśle przez ok. 3-4 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Po przestudzeniu dodać pokruszony ser. Całość doprawić do smaku. Nadziewać pierogi farszem. Pierogi podawać polane stopionym masłem lub masłem ze smażoną cebulką.