Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ziemniaczane z kiszoną kapustą.

Pierogi ziemniaczane z kiszoną kapustą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8583

Dodano:

Odsłon: 66398

Smaczne danie obiadowe, a po podgrzaniu jeszcze lepsze.

Składniki

  • 10 ziemniaków średnich
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • farsz: 250 g kapusty kiszonej
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy do smaku, sól, pieprz, majeranek, kucharek, czosnek granulowany olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki skrobiemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Jak wystygną przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa,( u mnie było całe naczynie litrowe) dodajemy obie mąki, żółtka i przyprawy, mieszamy u mnie wyszło bardzo kleiste ciasto ale jak bym dała więcej mąki to wyszły by twarde pierogi. Nabierałam łyżką ciasto, wykładałam na dobrze obsypaną mąką stolnicę, rozklepałam na placek nakładałam farsz i składałam.

  2. Farsz robiłam jak gotowały się i stygły ziemniaki. Kapustę obgotowałam, odcisnęłam i drobno zsiekałam, cebulkę pokroiłam w kostkę podsmażyłam na smalcu, dodałam starte na tarce pieczarki i kapustę chwilę wszystko podsmażyłam. Gdy wystygło dodałam jajko, mąkę i przyprawy.

  3. Zrobione pierogi smażyłam na oleju, na złoty kolor z obu stron. Usmażone pierogi jeszcze zapiekłam w piekarniku przez 5 minut by doszły.

  4. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 października 2014 Skoro Dziewczyna podała taki przepis to tak ma być i żadna ze "wspaniałych" kucharek będących na forum nie ma prawa tego zmieniać, szczególnie takie tuzy jak garamarcina1. Odpowiedzi: 2 ▼

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

loona_81 27 października 2014 pychota, robiłam je dziś tylko że z nadzieniem z mięsa mielonego, wyszły świetne, dzieciom bardzo smakowały, dziękuję za przepis Odpowiedzi: 1 ▼

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zonia48 25 października 2014 Jestem "bezglutenowa", jak myślisz można zamiast pszennej mąki dodać np. gryczaną albo z amarantusa lub inną bezglutenową? Odpowiedzi: 1 ▼

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 19 października 2014 Świetne te ziemniaczane pierożki. Ale muszą być pyszne ;D Odpowiedzi: 1 ▼

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń