Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierożki z kapustą i grzybami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Farsz: grzyby namocz w ciepłej wodzie na noc. Rano ugotuj i drobniutko pokrój. Kwaśną kapustę przelej gorącą wodą. Odciśnij i drobno pokrój. Jeśli kapusta nie jest zbyt kwaśna możesz zrezygnować z płukania. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na maśle razem z kapustą. Przygotowane przełóż do miski, starannie wymieszaj. Farsz przypraw pieprzem oraz solą.
Ciasto: w rondelku zagotuj 2 szklanki wody. Włóż masło i stop. Mąkę wysyp na stolnicę. Wsyp szczyptę soli, wlej wodę z masłem i zagnieć ciasto. Jeśli jest za gęste, dolej jeszcze gorącej wody. Owiń ciasto w folię i odstaw.
Podziel ciasto na 3 kawałki. Każdy połóż na posypanej mąką stolnicy i cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj kółka. Na każde kółko połóż odrobinę farszu. Brzegi zwilż wodą i zlep. Falbankę zrób palcami lub widelcem.
Porcjami wrzucaj na gotującą, osoloną wodę. Gotuj 5 minut, od chwili gdy wypłyną na wierzch. Podaj polane smażoną cebulką.
Przepis przysłała pani Leokadia Zalewska z ŁomianekŹródło: Bella Relaks