Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Esencjonalne i dobrze przyprawione.
nóż, wałek
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2242
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 10260
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1998
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2242
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 10260
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1998
Składniki
Farsz przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy dolać wody, wymieszać, aż "weźmie" i doprawić. Farsz wieprzowy lub mieszany będzie bardziej tłusty, więc wytworzy się rosołek.
Mąkę wysypuje się na stolnicę, dodaje się płaską łyżeczkę soli i podlewa olejem w kilku miejscach i najlepiej przesiekać całość nożem. Potem podlewa się gorącą wodą i znowu trzeba przesiekać. Potem jajo i to samo. Teraz można zacząć wyrabiać, w sumie około 10 minut. Jeśli ciasto jest za suche okruchy można podlać woda, jeśli za mokre, można podsypać mąką. Ciasto najlepiej zostawić pod odwróconą miską na 15 minut, aż się wyluzuje. Ciasto trzeba rozwałkować partiami i to tego kształtu wystarczy wykroić kwadraty. To oszczędność czasu. Farsz się nakłada i skleja w kopertki lub w ulubiony kształt.
Pierogi gotuje się w osolonej wodzie 10 minut lub 15 jeśli były przygotowane wcześniej i trochę obeschły. Wyszło około 70 szt. Podawać z wytopionymi skwarkami lub podsmażoną cebulką.
Smacznego :)