Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierożki z twarogiem i malinami"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2507
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 276
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 185
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 747
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2507
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 276
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 185
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 747
Składniki
Twaróg ucieramy ze śmietaną, cukrem waniliowym oraz połową cukru pudru.
Przesianą do miski mąkę zaparzamy niewielką ilością wrzątku, dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, dolewając około pół szklanki chłodnej wody wymieszanej z olejem. Przenosimy na stolnicę, wyrabiamy gładkie ciasto, z którego formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką.
Partie ciasta cienko wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy krążki, na środku każdego układamy po łyżce farszu, brzegi zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.
Trochę malin odkładamy, pozostałe miksujemy z sokiem z cytryny i resztą cukru pudru, a potem przecieramy przez sito. Pierogi posypujemy cynamonem, polewamy musem, dekorujemy malinami.
i 2 łyżki oleju.-5 ziemniaków obieram, myję i kroję w kosteczkę. Zalewam litrem bulionu warwarzywnego i doprowadzam do wrzenia. odstawowymi składnikami ciasta są: mąka np. wrocławska typ 500 lub krupczatka, masło, woda i sól. Jeśli pieczemy tartę na słodko, dodajemy cukier. Nie używamy jajek ani śmietany.
zasadzie robimy je z mąki pszennej typ 550. Ale zdrowsze będą, jeśli do trzech części mąki pAle zdrowsze będą, jeśli do trzech części mąki pszennej dodamy jedną część gryczanej, kukurszennej dodamy jedną część gryczanej, kukurydzianej czy razowej.
W
Najpierw możemy zamieszać wszystko łyżką. tym czasie myję dwa pęczki rzodkiewek i kroję na cienkie plasterki. Listki drobno siekam. Całość wrzucam na stopione w rondu masło, i chwilę duszę na małym ogniu. Przekładam do zupy, gotuję do miękkości ziemniaków.Źródło: Rewia