Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z gęsi i kaczek lubi dużo majeranku i kwaśne jabłka. W naszym domu 11 listopada zawsze podaję pieczoną gęś. Dziś przygotowałam piersi z gęsi. Aby mięso było smaczne i soczyste wymaga moczenia w solance przez 2 - 3 dni.
Mięso włożyć na 3 dni do przygotowanej solanki i wynieśc w zimne miejsce.
Po tym czasie mięso wyjąć i przełożyć do czystej zimnej wody na godzinę by usunąć nadmiar soli.
Piersi osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć delikatnie majerankiem. Skórę naciąć w kilku miejscach .
Na dnie dużego naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę grubo pokrojonych jabłek wymieszanych z majerankiem , pokrojoną w piórka cebulą i czosnkiem przeciśnietym przez praskę. Na jabłkach ułożyć piersi z gęsi. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 2 godziny . W trakcie pieczenia, mięso polewać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Na pół godziny przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę by mięso się zrumieniło .
Podałam z ziemniakami i czerwoną kapustą.
Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszc...
Odsłon: 19626
Wstałam rano i już czekała na mnie gęś oskubana i po porcjowana. A mąż do mni...
Odsłon: 558
To bardzo szybki i smaczny deserek, wprost dla niespodziewanych gości.
Odsłon: 713
Bardzo Dobre Rogaliki możesz dać dowolne nadzienie kto co wolli Pycha ;)
Odsłon: 52967
To bardzo szybki i smaczny deserek, wprost dla niespodziewanych gości.
Odsłon: 713
Bardzo Dobre Rogaliki możesz dać dowolne nadzienie kto co wolli Pycha ;)
Odsłon: 52967
Składniki
Mięso włożyć na 3 dni do przygotowanej solanki i wynieśc w zimne miejsce. Po tym czasie mięso wyjąć i przełożyć do czystej zimnej wody na godzinę by usunąć nadmiar soli. Piersi osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć delikatnie majerankiem. Skórę naciąć w kilku miejscach . Na dnie dużego naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę grubo pokrojonych jabłek wymieszanych z majerankiem , pokrojoną w piórka cebulą i czosnkiem przeciśnietym przez praskę. Na jabłkach ułożyć piersi z gęsi. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 2 godziny . W trakcie pieczenia, mięso polewać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Na pół godziny przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę by mięso się zrumieniło . Podałam z ziemniakami i czerwoną kapustą.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Bryzol
Dania główne
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Dania główne
Lasagne z pieczarkami
Bryzol
Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych i barach w czasach PRLu
Odsłon: 159
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Pyszny i pożywny obiad ze składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej lod...
Odsłon: 141