Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z gęsi i kaczek lubi dużo majeranku i kwaśne jabłka. W naszym domu 11 listopada zawsze podaję pieczoną gęś. Dziś przygotowałam piersi z gęsi. Aby mięso było smaczne i soczyste wymaga moczenia w solance przez 2 - 3 dni.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 380
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15231
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3131
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 380
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15231
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3131
Składniki
Mięso włożyć na 3 dni do przygotowanej solanki i wynieśc w zimne miejsce. Po tym czasie mięso wyjąć i przełożyć do czystej zimnej wody na godzinę by usunąć nadmiar soli. Piersi osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć delikatnie majerankiem. Skórę naciąć w kilku miejscach . Na dnie dużego naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę grubo pokrojonych jabłek wymieszanych z majerankiem , pokrojoną w piórka cebulą i czosnkiem przeciśnietym przez praskę. Na jabłkach ułożyć piersi z gęsi. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 2 godziny . W trakcie pieczenia, mięso polewać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Na pół godziny przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę by mięso się zrumieniło . Podałam z ziemniakami i czerwoną kapustą.