Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś kaczki w miodowo-imbirowej marynacie

Pierś kaczki w miodowo-imbirowej marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 931 Ocena: 17569

Dodano:

Odsłon: 2775

Kaczka to piękny ptak, ale i pyszne mięso. Niestety ludzie ( i ja też ) zjadają te piękności. Pierś w tym wydaniu pysznie smakuje. Polecam.

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • Marynata : 3 cm kawałek imbiru
  • 2 piersi z kaczki
  • papryczka chilli
  • 100 ml sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki miodu
  • Ponadto : 1 nieduża kapusta pekińska
  • łyżka sezamu
  • świeża kolendra
  • łyżka oleju sezamowego
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierś kaczki w miodowo-imbirowej marynacie

Przygotowanie

  1. Z miodu, startego na tarce imbiru, połowy sosu sojowego, sosu rybnego i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowałem marynatę. W marynacie umieściłem oczyszczone piersi kaczki z ponacinaną skórą. Odstawiłem do lodówki na 2 godziny.
    Suchą i zimną patelnię ustawiłem na palniku kuchenki i włożylem na niej zamarynowaną kaczkę skórą do dołu. Gdy się zarumieniła odwróciłem ją i dodałem pozostałą w misce marynatę. Podsmażone mięso włożyłem w żaroodpornym naczyniu skórą do góry, polałem zawartością patelni i piekłem około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
    W międzyczasie pokroiłem w średniej wielkości kawałki kapustę. Rozgrzałem olej sezamowy, dodałem kapustę, pozostały sos sojowy oraz posiekane chili - dusiłem około 10 minut aż kapusta zmiękła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń