Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś kurczaka z piekarnika to niedrogie, proste, smaczne i ekspresowe danie obiadowe. Soczystą i aromatyczną pierś podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Możemy ją też wykorzystać jako dodatek do sałatki, np. gyros lub hawajskiej. Mięso jest delikatne, przygotujemy je w 15 minut, upieczemy w 30 minut.
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 61
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 208
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 61
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 208
Składniki
Mięso kurczaka dokładnie myjemy i osuszam. Pozbywamy się kostek, błonek i ścięgien. Podwójną piersi kurczaka przekrawamy na pół. Mięso wrzucamy do miski.
Następnie przygotowujemy marynatę. Wszystkie przyprawy mieszamy z trzema łyżkami oleju i nacieramy piersi, tak aby każdy kawałek był równomiernie obtoczony marynatą. Odkładamy piersi na bok na 1/2 godziny.
W tym czasie włączamy piekarnik, nastawiamy temperaturę na 190 °C. Przygotowujemy naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości i smarujemy je na dnie pozostałym olejem. Układamy w naczyniu kawałki piersi.
Pierś kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy upieczone mięso i odstawiamy przykryte folią na 10 minut, aby odpoczęło. Pierś kurczaka z piekarnika gotowa!
Nasze rady: Przyprawy do kurczaka, w naszym przepisie nie są obowiązkowe. Jeśli nie lubimy lub nie mamy, którejś z nich to możemy je pominąć albo użyć innych, np. czosnku granulowanego, tymianku, curry. Nie przekraczamy czasu pieczenia, aby mięso nie zrobiło się zbyt suche i twarde. Pierś mniejszą (150g) pieczemy 20 minut, większą (250 g) 35 minut. Mięso zawsze wkładamy do nagrzanego piekarnika.