Kaczka jest niesamowita. Jej mięso ma smak głęboki, wyrazisty i niezwykle szlachetny. Bardzo lubię, gdy otula ją słodka nuta, a mięso po upieczeniu jest soczyste i delikatne. Dzisiaj zapraszam Was na pieczoną w marynacie miodowej pierś z kaczki, którą podałam z domową konfiturą wiśniową. Całość dania dopełnił duszony z cebulką szpinak oraz kasza orkiszowa.
Pierś z kaczki w miodowej marynacie
Składniki
- 2 piersi z kaczki
- MARYNATA:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta rozmarynu
- szczypta tymianku
- sól i pieprz
- DODATKI:
- konfitura wiśniowa
- duszony szpinak
- kasza orkiszowa
Składniki
- 2 piersi z kaczki
- MARYNATA:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta rozmarynu
- szczypta tymianku
- sól i pieprz
- DODATKI:
- konfitura wiśniowa
- duszony szpinak
- kasza orkiszowa

Etapy przygotowania
Piersi kaczki myjemy i nacinamy skórę w romby, tak aby nie uszkodzić mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie smażymy kaczkę. Od strony skóry - przez około 4 - 5 minut do lekkiego zarumienienia, a następnie od strony mięsa przez około 2 - 3 minuty. * Na 20 minut przed smażeniem wyciągnijmy mięso z lodówki.
Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), podlewamy marynatą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (z grzaniem góra - dół). Pieczemy około 10 - 12 minut. Przed pokrojeniem odczekajmy około 5 minut, aby mięso mogło odpocząć, a soki nie wypłynęły.

Kaczkę podałam z domową konfiturą wiśniową. Świetna będzie także konfitura z żurawiny. Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 200
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 200



Składniki
- 2 piersi z kaczki
- MARYNATA:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta rozmarynu
- szczypta tymianku
- sól i pieprz
- DODATKI:
- konfitura wiśniowa
- duszony szpinak
- kasza orkiszowa
Piersi kaczki myjemy i nacinamy skórę w romby, tak aby nie uszkodzić mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie smażymy kaczkę. Od strony skóry - przez około 4 - 5 minut do lekkiego zarumienienia, a następnie od strony mięsa przez około 2 - 3 minuty. * Na 20 minut przed smażeniem wyciągnijmy mięso z lodówki.
Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), podlewamy marynatą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (z grzaniem góra - dół). Pieczemy około 10 - 12 minut. Przed pokrojeniem odczekajmy około 5 minut, aby mięso mogło odpocząć, a soki nie wypłynęły.
Kaczkę podałam z domową konfiturą wiśniową. Świetna będzie także konfitura z żurawiny. Życzę smacznego! :)
Wygląda przepysznie :)
Cudeńko :)
Delicje! No i te konfitury....
Uwielbiam filety z kaczki <3 A takie połączenie jest idealne. Pysznie skarmelizuje się, a cały "sok" pozostanie w środku <3