Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka jest niesamowita. Jej mięso ma smak głęboki, wyrazisty i niezwykle szlachetny. Bardzo lubię, gdy otula ją słodka nuta, a mięso po upieczeniu jest soczyste i delikatne. Dzisiaj zapraszam Was na pieczoną w marynacie miodowej pierś z kaczki, którą podałam z domową konfiturą wiśniową. Całość dania dopełnił duszony z cebulką szpinak oraz kasza orkiszowa.
Piersi kaczki myjemy i nacinamy skórę w romby, tak aby nie uszkodzić mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie smażymy kaczkę. Od strony skóry - przez około 4 - 5 minut do lekkiego zarumienienia, a następnie od strony mięsa przez około 2 - 3 minuty.
* Na 20 minut przed smażeniem wyciągnijmy mięso z lodówki.
Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), podlewamy marynatą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (z grzaniem góra - dół). Pieczemy około 10 - 12 minut. Przed pokrojeniem odczekajmy około 5 minut, aby mięso mogło odpocząć, a soki nie wypłynęły.
Kaczkę podałam z domową konfiturą wiśniową.
Świetna będzie także konfitura z żurawiny.
Życzę smacznego! :)
Jestem na diecie dlatego wymyślam dania lekkie, łatwe i przyjemne. Smacznego.
Odsłon: 800
Pieczona pierś z kurczaka, bardzo aromatyczna i soczysta. Można ją podać na g...
Odsłon: 5581
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 256
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 27
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 32
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 129
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 485
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 447
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 256
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 27
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 32
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 129
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 485
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 447
Składniki
Piersi kaczki myjemy i nacinamy skórę w romby, tak aby nie uszkodzić mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie smażymy kaczkę. Od strony skóry - przez około 4 - 5 minut do lekkiego zarumienienia, a następnie od strony mięsa przez około 2 - 3 minuty. * Na 20 minut przed smażeniem wyciągnijmy mięso z lodówki.
Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), podlewamy marynatą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (z grzaniem góra - dół). Pieczemy około 10 - 12 minut. Przed pokrojeniem odczekajmy około 5 minut, aby mięso mogło odpocząć, a soki nie wypłynęły.
Kaczkę podałam z domową konfiturą wiśniową. Świetna będzie także konfitura z żurawiny. Życzę smacznego! :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym – pyszna i prosta w przygotowaniu
Dania główne
Makaron z cukinią i fetą
Dania główne
Makaron z krewetkami i szpinakiem
Dania główne
Kurczak Magdy Gessler
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym – pyszna i prosta w przygotowaniu
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 27
Makaron z cukinią i fetą
Pyszny lekki letni obiadek .Makaron z cukinią , fetą z dodatkiem pesto, pomid...
Odsłon: 39