Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kaczki z grzybami

Pierś z kaczki z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4332

Dodano:

Odsłon: 5351

Chyba najsmaczniejszy kawałek drobiu - pierś z kaczki. W dodatku z niesłychanie aromatycznymi suszonymi borowikami... Niebo w gębie! Cała reszta to tylko... reszta.

Składniki

  • pierś z kaczki
  • 5 dag suszonych borowików
  • pół szklanki (ok. 100 ml) czerwonego, wytrawnego wina
  • Pieprz
  • makaron (może być inny dodatek)
  • parmezan pocięty w cieniutkie wiórki
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby (najlepiej same kapelusze) namocz w letniej wodzie.
    Skórę na piersi natnij w kratkę (po przekątnej). Mięso dokładnie natrzyj majerankiem, solą i pieprzem, odstaw na minimum godzinę w chłodne miejsce.
    Zamarynowaną pierś połóż na suchej, ZIMNEJ! patelni (skórą do dołu)i smaż na malutkim ogniu, aż się mocno zrumieni i wytopi się cały tłuszcz.

  2. Przewróć pierś na drugą stronę.
    Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły (ok. 20 - 30 minut, do miękkości).
    Pierś obsmaż jeszcze raz z każdej strony po 2 minuty i zdejmij z patelni.
    Na tłuszcz po smażeniu kaczki wrzuć pokrojone w cienkie paseczki grzyby, wlej wino, odrobinę wody spod grzybów i gotuj, aż sos się zredukuje do mniej więcej 1/3 objętości.

  3. Makaron, ja użyłem taghliatelle - świeże, prosto z Lidla, ugotuj "al dente", wg przepisu na opakowaniu.

    Pierś pokrój w cienkie plasterki (w środku powinna być jeszcze różowa), makaron wyłóż na talerze, polej sosem, ułóż na mim plasterki mięsa i posyp parmezanem.

  4. Ja podawałem z surówką z czerwonej kapusty z pomarańczowym vinegret'em.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń