Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba najsmaczniejszy kawałek drobiu - pierś z kaczki. W dodatku z niesłychanie aromatycznymi suszonymi borowikami... Niebo w gębie! Cała reszta to tylko... reszta.
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 189
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 27
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17411
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 189
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 27
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17411
Składniki
Grzyby (najlepiej same kapelusze) namocz w letniej wodzie. Skórę na piersi natnij w kratkę (po przekątnej). Mięso dokładnie natrzyj majerankiem, solą i pieprzem, odstaw na minimum godzinę w chłodne miejsce. Zamarynowaną pierś połóż na suchej, ZIMNEJ! patelni (skórą do dołu)i smaż na malutkim ogniu, aż się mocno zrumieni i wytopi się cały tłuszcz.
Przewróć pierś na drugą stronę. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły (ok. 20 - 30 minut, do miękkości). Pierś obsmaż jeszcze raz z każdej strony po 2 minuty i zdejmij z patelni. Na tłuszcz po smażeniu kaczki wrzuć pokrojone w cienkie paseczki grzyby, wlej wino, odrobinę wody spod grzybów i gotuj, aż sos się zredukuje do mniej więcej 1/3 objętości.
Makaron, ja użyłem taghliatelle - świeże, prosto z Lidla, ugotuj "al dente", wg przepisu na opakowaniu. Pierś pokrój w cienkie plasterki (w środku powinna być jeszcze różowa), makaron wyłóż na talerze, polej sosem, ułóż na mim plasterki mięsa i posyp parmezanem.
Ja podawałem z surówką z czerwonej kapusty z pomarańczowym vinegret'em.