Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i szybkie danie w stylu kuchni azjatyckiej
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19778
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 426
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6816
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242347
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19778
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 426
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6816
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242347
Składniki
Pierś z kaczki pozbawiamy skóry i kroimy w cienkie paseczki, dodajemy 2 łyżki sosu ciemnego sojowego i zostawiamy na pół godziny.
Czosnek, chili i imbir drobno siekamy. Pozostałe warzywa kroimy w słupki, bądź po prostu na większe kawałki
Na dużej patelni, bądź w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju (u mnie zwykły rzepakowy) i smażymy mięso z kaczki na dużym ogniu, po paru minutach mięso wyciągamy.
Dolewamy oleju i wrzucamy posiekany czosnek, imbir i chili, smażymy krótko i następnie dorzucamy marchewkę (jest najtwardsza) smażymy parę minut i dorzucamy resztę warzyw, w międzyczasie gotujemy makaron chow main (jeden z dwóch dużych płatów w opakowaniu)
Robimy sos: 100ml wody, 3-5 łyżek sosu sojowego jasnego, 2-4 ciemnego (zależy jak mocno chcemy słone), na tym etapie dodaję też pieprz, kilka łyżeczek cukru trzcinowego, sok z połówki pomarańczy i połówki limonki, dodałem też trochę białego wytrawnego wina. Na koniec dodajemy łyżkę skrobi bądź mąki i dobrze mieszamy
Do podsmażonych już warzyw dodajemy mięso, potem ugotowany makaron, mieszamy i wlewamy nasz sos, cała potrawa powinna pod wpływem temperatury fajnie się zagęścić i wytworzyć smakowity sos. I gotowe! Podawać gorące, posypać cebulą dymką, kolendrą i papryczką chili dla dekoracji :)