Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i szybkie danie w stylu kuchni azjatyckiej
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3627
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 33
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1376
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2074
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3627
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 33
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1376
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2074
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 755
Składniki
Pierś z kaczki pozbawiamy skóry i kroimy w cienkie paseczki, dodajemy 2 łyżki sosu ciemnego sojowego i zostawiamy na pół godziny.
Czosnek, chili i imbir drobno siekamy. Pozostałe warzywa kroimy w słupki, bądź po prostu na większe kawałki
Na dużej patelni, bądź w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju (u mnie zwykły rzepakowy) i smażymy mięso z kaczki na dużym ogniu, po paru minutach mięso wyciągamy.
Dolewamy oleju i wrzucamy posiekany czosnek, imbir i chili, smażymy krótko i następnie dorzucamy marchewkę (jest najtwardsza) smażymy parę minut i dorzucamy resztę warzyw, w międzyczasie gotujemy makaron chow main (jeden z dwóch dużych płatów w opakowaniu)
Robimy sos: 100ml wody, 3-5 łyżek sosu sojowego jasnego, 2-4 ciemnego (zależy jak mocno chcemy słone), na tym etapie dodaję też pieprz, kilka łyżeczek cukru trzcinowego, sok z połówki pomarańczy i połówki limonki, dodałem też trochę białego wytrawnego wina. Na koniec dodajemy łyżkę skrobi bądź mąki i dobrze mieszamy
Do podsmażonych już warzyw dodajemy mięso, potem ugotowany makaron, mieszamy i wlewamy nasz sos, cała potrawa powinna pod wpływem temperatury fajnie się zagęścić i wytworzyć smakowity sos. I gotowe! Podawać gorące, posypać cebulą dymką, kolendrą i papryczką chili dla dekoracji :)