Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka a la gyros lub shoarma

Pierś z kurczaka a la gyros lub shoarma

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 999

Dodano:

Odsłon: 2749

Proste ale smakowite danie obiadowe. Tym zestawem, dawno temu, przekonałem moją córkę do smaku czosnku, którego wcześniej nie lubiła. Myślę, że sos tzatziki zasmakował Jej właśnie dzięki takiej konfiguracji potrawy. Robi się ją bardzo szybko a efekt smakowy gwarantowany.

Składniki

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Przyprawa do gyrosa
  • Olej
  • 3 długie zielone ogórki
  • 1 jogurt naturalny lub grecki /400 ml/
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • Ziemniaki na frytki
  • 20 dag żółtego sera w kawałku /opcjonalnie/
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 pęczek koperku /opcjonalnie/
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka myjemy. Usuwamy zbędne błonki i kostkę. Kroimy na mniejsze kawałki /może być kostka lub paseczki w zależności od upodobań/. Wkładamy do miski. Posypujemy obficie przyprawą do gyrosa i przelewamy kilkoma łyżkami oleju. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.

  2. Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Odrobinę solimy i odstawiamy. Ogórki będą puszczały wodę, którą kilkukrotnie musimy odlać.

    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do jogurtu.

    Kiedy ogórki nie będą już puszczały wody, dodajemy do nich jogurt z czosnkiem. Mieszamy. To jest właśnie sos tzatziki.

    Opcjonalnie możemy do sosu dodać drobno posiekany pęczek koperku.

  3. Ziemniaki obieramy. Nadajemy im ulubiony kształt frytek i zostawiamy w zimnej wodzie. Po jakimś czasie płuczemy, co usuwa nadmiar skrobi i smażymy frytki.

  4. Pierś z kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażymy króciutko już bez dodawania tłuszczu. Najlepiej na patelni grillowej lub na elektrycznym grillu
    .
    Efekt widać na zdjęciu.

    Jeśli chcemy uzyskać danie bardziej w stylu shoarmy, ścieramy żółty ser na tarce i posypujemy gorące mięsko zaraz po wyłożeniu na talerz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń