Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ale smakowite danie obiadowe. Tym zestawem, dawno temu, przekonałem moją córkę do smaku czosnku, którego wcześniej nie lubiła. Myślę, że sos tzatziki zasmakował Jej właśnie dzięki takiej konfiguracji potrawy. Robi się ją bardzo szybko a efekt smakowy gwarantowany.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4383
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11912
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4383
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11912
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy. Usuwamy zbędne błonki i kostkę. Kroimy na mniejsze kawałki /może być kostka lub paseczki w zależności od upodobań/. Wkładamy do miski. Posypujemy obficie przyprawą do gyrosa i przelewamy kilkoma łyżkami oleju. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Odrobinę solimy i odstawiamy. Ogórki będą puszczały wodę, którą kilkukrotnie musimy odlać. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do jogurtu. Kiedy ogórki nie będą już puszczały wody, dodajemy do nich jogurt z czosnkiem. Mieszamy. To jest właśnie sos tzatziki. Opcjonalnie możemy do sosu dodać drobno posiekany pęczek koperku.
Ziemniaki obieramy. Nadajemy im ulubiony kształt frytek i zostawiamy w zimnej wodzie. Po jakimś czasie płuczemy, co usuwa nadmiar skrobi i smażymy frytki.
Pierś z kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażymy króciutko już bez dodawania tłuszczu. Najlepiej na patelni grillowej lub na elektrycznym grillu . Efekt widać na zdjęciu. Jeśli chcemy uzyskać danie bardziej w stylu shoarmy, ścieramy żółty ser na tarce i posypujemy gorące mięsko zaraz po wyłożeniu na talerz.