Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie macie pomysłu na obiad ? Znudził wam się tradycyjny kotlet z piersi kurczaka ? Podam wam dziś przepis jaki sobie wymyśliłam podczas przygotowania obiadu miałam więcej opcji ale jednak przystałam przy tej i powiem wam szczerze że w ogóle nie żałuję. Kotlet wyszedł bardzo smaczny dobrze że akurat miałam colę to mogłam pokombinować, myślałam że to będzie niewypał a jednak udało się to był strzał w dziesiątkę.
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 113
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 131
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 306
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 113
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 131
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 306
Składniki
Przygotować pierś z kurczaka ( dla większej ilości osób podwoić składniki ), Przekroić je wzdłuż na dwie części. Przekrojone zalać colą i odstawić na dwadzieścia minut aby przeszły colą, całe zanurzyć w coli.
Gdy piersi odstały już swój czas w coli, przelać je przez durszlak aby ociekły z nadmiaru coli. Następnie każdy kawałek utłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe ( ja biorę przez folię ponieważ moczone w koli są bardzo kruche ). Ubite ułożyć na talerzu.
Jak już mamy ubite kotlety przygotować bułkę, jajka roztrzepać widelcem razem z przyprawą z solą lub solą i pieprzem. Przygotowane kotlety zamoczyć w roztrzepanym jajku następnie w bułce.
Na patelnię wlać olej tyle aby zakrył dno dużej patelni, rozgrzać go. Na rozgrzany olej układać przygotowane kotlety i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia się kotletów ponieważ panierka zacznie się odklejać od mięsa ).
Moje wymyślone kotleciki podałam z ziemniakami prosto z działki czyli swojskimi okraszonymi tłuszczem z kotletów oraz moja ukochaną sałatą masłową zrobioną ze szczypiorkiem na słodko - kwaśno. Kotlety wyszły z wierzchu bardzo chrupiące a w środku kruche i bardzo smaczne. Są o wiele sytsze niż tradycyjne.