Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś kurczaka na szpinakowym makaronie z niezwykle aromatycznym sosem żurawinowym.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 26494
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 214
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 451
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 26494
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 214
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 451
Składniki
MARYNATA. Wodę gotujemy z suszem warzywnym, wsypujemy ziele angielskie, pieprz, rozgniecione jagody jałowca, liść laurowy oraz imbir. Gotujemy około 10 minut. Na koniec wlewamy sok z cytryny i wino. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Dwie oczyszczone piersi kurczaka układamy w kamiennym lub szklanym naczyniu, obkładamy plastrami obranej cebuli i zalewamy marynatą. Odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce, co 12 godzin przewracamy na drugą stroną.
Po trzech dniach osączamy piersi. Mięso szybko obsmażamy na patelni z obu stron. Przykrywamy . Do małego saganka wlewamy 200 ml marynaty, dodajemy żurawinę, cukier i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Patelnię z mięsem wstawiamy na gaz i podlewamy sosem. Przykrywamy z przerwą na parowanie i dusimy około 10 minut, często podlewając mięso sosem. Makaron szpinakowy Foglie gotujemy kilkanaście minut w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Piersi podajemy na makaronie polane sosem