Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ładnych kilka lat temu, nie pomnę już gdzie, znalazłem przepis na danie, które po niewielkiej implementacji zrobiłem moim dzieciom. Od tego momentu, co jakiś czas musi pojawić się na naszym stole… Spróbujcie sami i poczęstujcie swoje dzieci lub wybranki serca. Myślę, że zasmakuje każdemu. Nawet łasuchy je polubią. Osobiście serwuję je z kaszą pęczak ale równie dobrze smakuje z ryżem.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 1999
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12949
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 254
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 1999
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12949
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 254
Składniki
Filet z piersi kurczaka umyłem, pozbawiłem błonek, kostek i chrząstek. Pokroiłem w kostkę. Doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Na głęboki talerz wysypałem wiórki kokosowe. Na patelni rozpuściłem masło klarowane do smażenia. Każdą kostkę fileta obtoczyłem w wiórkach kokosowych.
Następnie wrzucałem na rozgrzany tłuszcz. Smażyłem ok. 3 minut. Każdą partię kurczaka odwracałem na drugą stronę i smażyłem kolejne 3 minuty. Podany przeze mnie czas jest orientacyjny - mięso ma się ściąć z każdej strony. Jednak jeśli przeciągniecie smażenie za długo wiórki kokosowe zrobią się gorzkie i danie może stracić swoje walory smakowe.
Obsmażone partie fileta w wiórkach kokosowych wykładałem na osobny talerz. Kiedy obsmażyłem już całość piersi z kurczaka, zrobiłem jasny sos pieczeniowy. W garnku rozpuściłem dwie łyżki masła, dodałem dwie łyżki mąki i intensywnie mieszałem, żeby się połączyły bez grudek. Wtedy stopniowo dolewałem bulion, cały czas mieszając.
Kiedy sos był gotowy wrzuciłem do niego wcześniej podsmażone filety z kurczaka w wiórkach kokosowych i poddusiłem kilka minut.
W trakcie, kiedy danie dusiło się w garnku, ugotowałem kaszę pęczak (lub ryż), otworzyłem puszkę brzoskwiń, odsączyłem z zalewy i pokroiłem w kostkę. Tak naprawdę wielkość kostki w jaką kroimy brzoskwinię zależy od upodobań…
Kiedy kaszy zostało do ugotowania jakieś pięć minut, wrzuciłem brzoskwinię do kurczaka duszonego w jasnym sosie pieczeniowym i wymieszałem.
Na talerz każdy wyłożył sobie odpowiednią ilość kaszy (lub ryżu) i polał sosem z kostką fileta drobiowego w wiórkach kokosowych z brzoskwinią… Smacznego!