Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to bardzo smaczny, uwielbiany w szczególności przez dzieci, sposób podania mięsa drobiowego. Ciasto zastępuje klasyczną panierkę z bułki tartej. Jest delikatne, chrupiące – po prostu pyszne.
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 459
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4351
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 3595
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 459
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4351
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 3595
Składniki
Umyj i oczyść mięso z kurczaka. Pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w misce. Dopraw solą, pieprzem, obiema sproszkowanymi paprykami, a także roztartym w palcach (lub w moździerzu) majerankiem. Wymieszaj tak, by przyprawy równomiernie oblepiły mięso. Wstaw kurczaka na co najmniej pół godziny do lodówki.
W osobnym naczyniu połącz mąkę, jajka, mleko i curry. Wymieszaj trzepaczką lub mikserem na gęste, jednolite ciasto. Dopraw je do smaku solą.
Rozgrzej w głębokiej patelni lub rondlu (na palniku o średniej mocy) taką ilość oleju, by kurczak mógł dosłownie pływać w tłuszczu. Zanurzaj kolejne partie kurczaka w cieście – tak, by każdy kawałek było obtoczony z każdej strony. Tak przygotowane mięso wkładaj do gorącego tłuszczu i smaż przez kilka minut na złocisty kolor.
Usmażone kawałki mięsa wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Złocistego kurczaka w cieście naleśnikowym możesz serwować na gorąco, jako element dania obiadowego, ale też jako chłodną przekąskę, która świetnie smakuje z dipem i sałatką ze świeżych warzyw.