Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to bardzo smaczny, uwielbiany w szczególności przez dzieci, sposób podania mięsa drobiowego. Ciasto zastępuje klasyczną panierkę z bułki tartej. Jest delikatne, chrupiące – po prostu pyszne.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22680
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15044
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4794
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45049
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 685
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 816
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22680
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15044
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4794
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45049
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 685
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 816
Składniki
Umyj i oczyść mięso z kurczaka. Pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w misce. Dopraw solą, pieprzem, obiema sproszkowanymi paprykami, a także roztartym w palcach (lub w moździerzu) majerankiem. Wymieszaj tak, by przyprawy równomiernie oblepiły mięso. Wstaw kurczaka na co najmniej pół godziny do lodówki.
W osobnym naczyniu połącz mąkę, jajka, mleko i curry. Wymieszaj trzepaczką lub mikserem na gęste, jednolite ciasto. Dopraw je do smaku solą.
Rozgrzej w głębokiej patelni lub rondlu (na palniku o średniej mocy) taką ilość oleju, by kurczak mógł dosłownie pływać w tłuszczu. Zanurzaj kolejne partie kurczaka w cieście – tak, by każdy kawałek było obtoczony z każdej strony. Tak przygotowane mięso wkładaj do gorącego tłuszczu i smaż przez kilka minut na złocisty kolor.
Usmażone kawałki mięsa wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Złocistego kurczaka w cieście naleśnikowym możesz serwować na gorąco, jako element dania obiadowego, ale też jako chłodną przekąskę, która świetnie smakuje z dipem i sałatką ze świeżych warzyw.