Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka w curry… trochę inaczej

Pierś z kurczaka w curry… trochę inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 1364

Dodano:

Odsłon: 2544

Ładnych kilka miesięcy temu, przepis podsunął mi mój kuzyn (pozdrawiam Cię Wojtku). Za każdym razem, kiedy robię to danie odnoszę wrażenie, że jego smak jest coraz bogatszy, a wychodzi mi ono jeszcze lepsze… Spróbujcie sami…

Składniki

  • Jeden podwójny filet z piersi kurczaka (ok. 500 g)
  • 2 sosu sojowego
  • 4 łyżki curry
  • 2 cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego (500 ml)
  • około centymetrowy kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • Sok z 1/3 cytryny
  • Masło klarowane do smażenia
  • ryż Basmati ugotowany
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierś z kurczaka w curry… trochę inaczej

Przygotowanie

  1. Filet z piersi kurczaka myjemy, pozbawiamy błonek, kostek i chrząstek. Kroimy w kostkę. Doprawiamy 4 łyżkami curry i sosem sojowym. Mieszamy.

  2. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w półtalarki. Łodygi selera naciowego myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.

  3. W garnku rozpuszczamy i podgrzewamy masło klarowane. Następnie wrzucamy filet na rozgrzany tłuszcz. Smażymy dobrych kilka minut.

  4. Następnie dorzucamy pokrojone cebule, marchewki i seler naciowy. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Oczywiście, co jakiś czas mieszając.

  5. Na kolejnym etapie dodajemy opakowanie przecieru pomidorowego 500 ml, mleko kokosowe 400 ml, centymetrowy kwadratu imbiru przeciśnięty przez praskę, 2 -3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz sok z cytryny.

  6. Mieszamy. Dusimy kolejne 20 minut.

    Podajemy z ryżem basmati.


    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń