Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka w orkiszowej panierce

Przepis dnia 2016-10-15
Pierś z kurczaka w orkiszowej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 945 Ocena: 24923

Dodano:

Odsłon: 25662

Dzisiaj zapraszam na zdrowszą wersję obiadowego kotleta, który dostarczy nam sporej dawki błonnika. Pierś z kurczaka otula panierka z ekologicznej mąki oraz prażonych otrębów orkiszowych. Taki kotlet w połączeniu z warzywami to prosty sposób na zdrowie i pożywne danie, które doda nam dobrej energii.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • jajko
  • mąka orkiszowa
  • prażone otręby orkiszowe
  • słodki sos sojowy
  • czosnek granulowany
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (aby uniknąć ewentualnego rozerwania mięsa). Rozbite filety oprószamy z obu stron solą, czosnkiem granulowanym i świeżo zmielonym pieprzem, obtaczamy w mące orkiszowej, następnie w jajku wymieszanym z sosem sojowym, a na końcu w prażonych otrębach orkiszowych. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń