Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty kurczak z chrupiącą skórką podany z kluskami śląskimi i orzeźwiającą sałatką to znakomity pomysł na obiad. Przepis pochodzi z 12. odcinka programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 118
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 846
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 508
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 522
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 118
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 846
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 508
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 522
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C, program góra dół, termoobieg. Czyścimy kurczaka i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy na patelni masło klarowane i wrzucamy mięso na jedną stronę od skóry. Następnie wkładamy na patelnię tymianek i przekręcamy na drugą stronę kurczaka. Jak mięso się zarumieni odkładamy kurczaka na blachę z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Upieczonego kurczaka najlepiej pokroić przed podaniem.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy skrobię ziemniaczaną, jajka i sól. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie robimy z masy rulonik, który kroimy na małe kawałki. Ugniatamy kuleczki które nieco płaszczymy i robimy dziurkę. Kluski gotujemy w wodzie z solą do wypłynięcia.
Kroimy pomidory, szczypiorek, cebulę, mieszamy i dodajemy oliwę, cytrynę i sól oraz pieprz do smaku.
Szparagi myjemy i obieramy. Odcinamy twarde końcówki. Gotujemy łodygi w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Po wyjęciu z garnka przelewamy zimną wodą i kroimy w mniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy w rondelku. Podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy śmietanę. Doprowadzamy płyn do wrzenia, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy ugotowane białe szparagi, oraz wino. Za pomocą blendera miksujemy wszystko na jednolity sos. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.