Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie idealnie nadaje się na elegancką kolację, a przy tym w kuchni spędzisz tylko chwilę. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej, co jeszcze bardziej ułatwi przygotowania.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22382
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 162
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 348
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 488
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22382
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 162
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 348
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 488
Składniki
Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błonek, pokrój w dosyć duże kawałki. Przełóż do miski, wlej olej i oliwe z oliwek, wsyp przyprawy: przyprawę i zioła do drobiu, tymianek, pieprz ziołowy mielony i curry. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na przynajmniej 3h (możesz to również zrobić dzień wcześniej).
Rozgrzej patelnię, przełóż piersi z kurczaka, jeśli oleju jest za mało możesz go dolać. Usmaż kawałki kurczaka na złoty kolor.
W garnuszku rozpuść masło. Z patelni z kurczakiem odmierz dwie łyżki oleju z przyprawami dodaj do masła i wymieszaj. Następnie dodaj łyżkę mąki i dobrze wymieszaj, aż sos zacznie gęstnieć. Odstaw garnek na chwilę, nie wyłączaj ognia, wlej ½ szklanki bulionu i znowu postaw na ogniu. Mieszaj sos aż do zgęstnienia. Wsyp ziarenka zielonego pieprzu wymieszaj i zmniejsz ogień. Dodaj łyżkę śmietany wymieszaj i zdejmij sos z ognia.
Na talerzu ułóż kawałki kurczaka polej sosem z zielonym pieprzem. Podawaj z ziemniakami lub ryżem, równie dobrze pasują do tego grzanki i lodowa sałata z pomidorami.