Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to sezon grillowy, w którym królują kiełbaski, karkówki i kaszanki. Są to jednak produkty dość tłuste i ciężkostrawne. W zamian warto wypróbować pierś z kurczaka z grilla w słodko-ostrej marynacie. Ten rodzaj mięsa jest niemal zupełnie pozbawiony tłuszczu. W marynacie znajduje się jedynie łyżeczka oliwy z oliwek, która jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo syrop z agawy jest zdrowym zamiennikiem cukru. To danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom – tym młodszym, jak i starszym.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 71
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 71
Składniki
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem w miseczce.
Pierś z kurczaka umyj i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Podziel ją na cztery części, by lepiej i szybciej się smażyła.
Zalej kurczaka marynatą i dobrze natrzyj. Uważaj, by nie pominąć żadnego miejsca. Zamknij mięso w woreczku strunowym i włóż do lodówki na minimum godzinę. Możesz je marynować także dłużej – nawet przez całą noc.
Kurczaka grilluj na mocnym ogniu z każdej strony, do mocnego zrumienienia. Pierś z kurczaka z grilla podawaj z pieczywem i ulubioną surówką. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.