Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym daniu karczochy i wino nadają piersiom z kurczaka wyjątkowy aromat.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1733
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2253
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1365
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1733
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2253
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1365
Składniki
Piersi z kurczaka oczyścić, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i 1 łyżkę masła. Podsmażyć piersi z każdej strony przez 4-5 minut, aż się zrumienią. Wyjąć z patelni, trzymać w cieple.
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na patelnię i podgrzewać przez 3-4 minuty, aż się lekko zeszkli. W połowie smażenia dodać sok z cytryny. Mięso umieścić z powrotem na patelni, wlać wino i bulion, zagotować. Patelnię przykryć, całość dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.
Mięso wyjąć z patelni i trzymać w cieple. Sos z pieczenia zagotować i na silnym ogniu trzymać przez 3 minuty. Resztę masła wymieszać z mąką na gładką pastę. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać pastę do sosu. Mieszać dopóki sos nie zgęstnieje. Sos doprawić solą i pieprzem. Dodać osączone i przekrojone na połówki karczochy. Podgrzewać jeszcze 2 minuty. Sos z karczochami wylać na kawałki kurczaka i od razu podawać.