Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z kurczaka z pesto to danie idealne, kiedy szukasz posiłków o obniżonej ilości węglowodanów, który jednocześnie jest pyszny, sycący i naprawdę ekskluzywny. Chrupiąca skórka i aromatyczne wnętrze z serem i pesto pozostaną w twojej pamięci tak długo, aż nie przygotujesz następnej porcji!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16817
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 95
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23658
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16817
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 95
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23658
Składniki
Piersi z kurczaka oczyść i wysusz papierowymi ręcznikami. Rozbij je tłuczkiem do mięsa, aż będą bardzo cienkie.
W miseczce wymieszaj pesto, śmietanę i mozzarellę. Za pomocą gumowej szpatułki rozprowadź cienką warstwę mieszanki na każdej piersi z kurczaka, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca z każdej strony.
Zwiń piersi w roladki i zepnij je wykałaczkami.
Do jednego głębokiego talerza wbij jajka i rozbełtaj je. W drugim głębokim talerzu wymieszaj parmezan, mąkę migdałową i bułkę tartą.
Każdą roladkę dopraw solą i pieprzem, a następnie maczaj w jajku i włóż do suchej mieszanki do panierowania. Dobrze dociśnij.
Układaj piersi z kurczaka z pesto w naczyniu żaroodpornym lekko wysmarowanym tłuszczem. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut. Na ostatnie 5 minut możesz zwiększyć temperaturę do 220 st. Celsjusza lub uruchomić funkcję grilla, by wierzch ładnie się przyrumienił.
Kurczaka podawaj na gorąco, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce lub zamroź na okres do 3 miesięcy.