Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso, z pysznym i aksamitnym sosem. Danie proste i szybkie do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 54
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 54
Składniki
Postanowiłam zrobić wersje fit – pierś ugotowałam z rosołem, i w kawałkach dodałam do gotowego śmietanowo-warzywnego sosu (można wtedy też, do sosu, dodać kawałki udka, jeśli gotowaliśmy na nim rosół) . Ale polecam też pierś podsmażyć, tak jak podaje przepis poniżej. Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na minimum 20minut. Następnie podsmażyć je na oleju, odstawić. Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki, chwilę podsmażyć, gdy woda odparuje dodać marchewkę, całość wymieszać, podsmażyć. Następnie dodać mięso oraz zielony groszek, zalać bulionem, chwilę dusić, by mięso zmiękło. Mąkę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, dodać do niej śmietanę. Mieszać do połączenia. Sos dodać do mięsa, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym podałam z kaszą jaglaną, równie smaczna będzie z ryżem lub ziemniakami.