Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i dietetyczny przepis na danie z kurczaka ze szparagami. To danie klasyczne, które zaprezentowane jest w nowej odsłonie. Złocisty, soczysty kurczak, wzbogacony o chrupki i soczysty boczek zaskakuje oryginalnością podania. Do tego w zestawieniu z delikatnymi szparagi na masłowym wykończeniu z ziołami, stworzy rozkoszną ucztę dla podniebienia. Wszystkie składniki dopełniają pełnowartościowe danie, zapewniając niezbędne witaminy, białka, tłuszcze i węglowodany w diecie.
naczynie żaroodporne, nóż, praska
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13275
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2598
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3747
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4770
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13275
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2598
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3747
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4770
Składniki
Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błonek. Wymieszaj z oliwą oraz przyprawami: słodką papryką, kardamonem, oregano, solą, pieprzem. Przeciśnij przez praskę czosnek i również dodaj do mięsa. Wysmaruj marynatą mięso. Zostaw w lodówce na minimum godzinę.
Przygotuj naczynie żaroodporne i włóż piersi z kurczaka do piekarnika. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie przygotuj szparagi. Opłucz szparagi pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki szparagów. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Gdy woda zacznie wrzeć, przerzuć szparagi do garnka i gotuj szparagi przez 5 minut.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i dodaj boczek pokrojony w drobne plastry. Smaż boczek na małym ogniu. Dodaj do masła sól, aby wzbogacić smak boczku. Gdy boczek stanie się już chrupki, dodaj do niego ugotowane wcześniej szparagi. I odstaw patelnię.
Wyciągnij z piekarnika pierś z kurczaka i zestaw z przygotowanymi szparagami. Pokrój pomidorki koktajlowe i dorzuć do dania. Smacznego!