Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaletą tego dania jest to, że jest dosyć proste w przygotowaniu i da sobie z nim radę nawet zwykły " Kowalski" który po prostu lubi gotować a nie wykonuje zawodu kucharza.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 11
Polecam.
Odsłon: 204
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 70
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 11
Polecam.
Odsłon: 204
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 70
Składniki
W pierwszej kolejności myjemy zakupione filety, następnie rozcinamy je robiąc z nich kieszonkę( rozcinamy je wbijając nóż od góry mniej więcej na środku i robimy w nim dziurę przypominającą studnie)
Następnie możemy się zabrać do przygotowania farszu. A więc: szpinak mrożony wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masłem doprawiamy solą i pieprzem i czekamy aż się tam rozmrozi oczywiście pamiętamy o jego mieszaniu na patelni, w między czasie przygotowujemy sobie maszynkę do mielenia i mielimy w niej ser feta szpinak i suszone pomidory które wcześniej odcedzamy na sitku z oleju.
Po zmieleniu wszystkich składników mieszamy je dokładnie w misce(najlepiej mieszać ręką oczywiście mając na nie rękawiczkę). Po tej czynności możemy się zabrać za upychanie farszu do filetów. Najlepiej farsz upycha się tubą cukierniczą w przypadku jej braku polecam małą łyżeczkę deserową. Filet po nafaszerowaniu można spiąć wykałaczką żeby podczas obsmażania farsz nie wyleciał.
Następnym krokiem jest zrobienie sosu z sera Gorgonzola. Bierzemy średni garnek wrzucamy do niego ser gorgonzola( najlepiej jest go wrzucić pokrojonego na mniejsze części) podlewamy go białym winem i śmietaną, sos po całkowitym rozpuszczeniu powinien mieć jasny kolor. Przed podaniem sosu z kurczakiem należy go zblędować blenderem. W przypadku gdy sos będzie miał ciemnawy kolor i będzie gęsty dodajemy troszkę wina.
Gdy już wszystko sobie przygotujemy możemy brać się za obsmażanie piersi z kurczaka. Pierś z kurczaka obsmażamy samą bez żadnej panierki, posypujemy ją tylko świeżo startym pierzem i solą. Obsmażamy go tak aby był z każdej strony lekko przyrumieniony, następnie wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni na jakieś 10 minut w zależności jaki mamy piekarnik jak mamy mocny piekarnik może to być nawet 5 minut.
Jakieś 2 minuty przed wyciągnięciem zacznijmy rozgrzewać sos. Po wyjęciu kurczaka kroimy go pod lekkim kątem na trzy części i nie zapominamy o wyjęciu wykałaczek. Podajemy go na talerzu najlepiej ciemnym polewając sosem delikatnie środek talerza, kładziemy na nim naszą pierś którą polewamy jeszcze sosem z góry dekorujemy ją całą gałązką koperku i gotowe! Smacznego
Na dolę podaję tag do strony na facebooku, tam jest zdjęcie gotowej potrawy. Niestety Ci którzy nie mają facebooka nie zobaczą.