Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie z kuchni polskiej. Sprawdzone połączenie mięsa kaczki z gruszką.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 379
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 733
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 332
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 379
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 733
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 332
Składniki
Piersi kaczki natarłem pastą z łyżki soku cytrynowego, dwóch łyżek masła, soli i odrobiny tymianku. Gruszki obrałem, przekroiłem, wypestkowałem, skropiłem sokiem z cytryny. Na aluminiowej folii rozłożyłem skórki gruszek, a na nich piersi kaczki. Folię zawinąłem. Zapiekałem 50 minut w temp. 140 stopni C.
Połowę gruszek pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem pokrojone gruszki, liść laurowy, tymianek, natkę, cynamon, goździk, sól, pieprz, krótko podsmażyłem. Wlałem wino , dusiłem około 20 minut. Po tym czasie wyjąłem przyprawy, zmiksowałem. Do rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut. Pozostałe gruszki ugotowałem ok. 3 min. w wodzie z łyżką cukru. Wyjąłem, osączyłem.. Pokrojone piersi kaczki podałem z sosem, obłożyłem ugotowanymi gruszkami.