Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi kurczaka w pikantnym sosie curry

Piersi kurczaka w pikantnym sosie curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11095

Dodano:

Odsłon: 1183

smaczne, delikatne i kruche miesko w aromatycznym, pikantnym sosie curry

Składniki

  • filet z kurczaka 1 podwójny
  • cebula 2
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka słodka 1 łyżka
  • curry 2 łyżki
  • sos sojowy ciemny 1 łyżeczka
  • śmietana 12% 150 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piersi kurczaka w pikantnym sosie curry

Przygotowanie

  1. filety z piersi kurczaka nalezy umyc, osuszyć, oczyścić podzielić na średnie kawałki (płaskie jak na kotlety). Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć filety doprawione sola i pieprzem, do zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. Po przesmażeniu dodać do mięsa, doprawić sosem sojowym, curry i słodką papryką. Dusić chwilkę i zalać wrzątkiem (ilość wody zalezy od tego ile chcemy otrzymać sosu ale musi jej być dosyć duzo). Gotowac ok. 25 min. Po tym czasie mięso wyjąć na talerzyk, a sos zagęścić. Mąkę rozpuścić w kilku łyżkach wody i połączyć ze śmietaną, wlewać do lekko gotującego się sosu, cały czas mieszają, by nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia. Do gotowego sosu włozyć mięso.
    Można podać z ziemniakami lub ryżem oraz ulubioną surówką lub sałatką, ja podałam z buraczkami. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń