Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsina to jedno z tych mięs, po które sięgamy stosunkowo rzadko. A szkoda, odpowiednio przygotowana może zaskakiwać smakiem. Warto zrobić ją w wersji pieczonej z dodatkiem rozmarynu, oraz wyrazistej marynaty. Przepis na to danie pochodzi z 523. odcinka programu "Ewa gotuje".
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1076
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 868
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 496
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1076
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 868
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 496
Składniki
Musztardę nałożyć do naczynia. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, igiełki rozmarynu, pieprz, miód i oliwę. Wymieszać.
Skórę na filetach naciąć w kratkę. Posmarować marynatą – od strony mięsa. Włożyć do naczynia – skórą do góry. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc).
Na spód naczynia żaroodpornego nałożyć marynatę. Ułożyć obsmażone filety – skórą do góry. Posmarować resztą marynaty. Wlać cydr. Dorzucić rozmaryn. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piec aż gęsina będzie miękka.
Małe ziemniaki obrać i włożyć do garnka. Wrzucić 3 ząbki czosnku, 2 gałązki rozmarynu i trochę świeżego tymianku. Posolić. Zalać olejem z pestek winogron, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości.
Filety podawać z ziemniakami i marynowanymi buraczkami.