Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsina to jedno z tych mięs, po które sięgamy stosunkowo rzadko. A szkoda, odpowiednio przygotowana może zaskakiwać smakiem. Warto zrobić ją w wersji pieczonej z dodatkiem rozmarynu, oraz wyrazistej marynaty. Przepis na to danie pochodzi z 523. odcinka programu "Ewa gotuje".
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22677
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15040
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4791
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45032
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 683
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 809
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22677
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15040
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4791
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45032
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 683
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 809
Składniki
Musztardę nałożyć do naczynia. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, igiełki rozmarynu, pieprz, miód i oliwę. Wymieszać.
Skórę na filetach naciąć w kratkę. Posmarować marynatą – od strony mięsa. Włożyć do naczynia – skórą do góry. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc).
Na spód naczynia żaroodpornego nałożyć marynatę. Ułożyć obsmażone filety – skórą do góry. Posmarować resztą marynaty. Wlać cydr. Dorzucić rozmaryn. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piec aż gęsina będzie miękka.
Małe ziemniaki obrać i włożyć do garnka. Wrzucić 3 ząbki czosnku, 2 gałązki rozmarynu i trochę świeżego tymianku. Posolić. Zalać olejem z pestek winogron, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości.
Filety podawać z ziemniakami i marynowanymi buraczkami.