Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsina to jedno z tych mięs, po które sięgamy stosunkowo rzadko. A szkoda, odpowiednio przygotowana może zaskakiwać smakiem. Warto zrobić ją w wersji pieczonej z dodatkiem rozmarynu, oraz wyrazistej marynaty. Przepis na to danie pochodzi z 523. odcinka programu "Ewa gotuje".
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 54
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 73
Pyszny sos gdzie główną rolę gra papryka. Jest idealny do zawekowania na zimę...
Odsłon: 86
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 39
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 54
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 73
Pyszny sos gdzie główną rolę gra papryka. Jest idealny do zawekowania na zimę...
Odsłon: 86
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 39
Składniki
Musztardę nałożyć do naczynia. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, igiełki rozmarynu, pieprz, miód i oliwę. Wymieszać.
Skórę na filetach naciąć w kratkę. Posmarować marynatą – od strony mięsa. Włożyć do naczynia – skórą do góry. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc).
Na spód naczynia żaroodpornego nałożyć marynatę. Ułożyć obsmażone filety – skórą do góry. Posmarować resztą marynaty. Wlać cydr. Dorzucić rozmaryn. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piec aż gęsina będzie miękka.
Małe ziemniaki obrać i włożyć do garnka. Wrzucić 3 ząbki czosnku, 2 gałązki rozmarynu i trochę świeżego tymianku. Posolić. Zalać olejem z pestek winogron, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości.
Filety podawać z ziemniakami i marynowanymi buraczkami.