Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierwsza karkówka z grilla!

Przepis dnia 2014-05-02
Pierwsza karkówka z grilla!

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4394

Dodano:

Odsłon: 7005

Niniejszym sezon grillowy uważam za otwarty! Pogoda jak w maju - więc majówka. Na początek prosta, najpopularniejsza karkówka. W zalewie ziołowej, podana z sałatką z grillowanych warzyw sosem z pieczonego czosnku.

Składniki

  • Kawałek niezbyt tłustej karkówki (ok. 1 kg)
  • pół szklanki oliwy lub oleju
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • zioła (po pół łyżeczki): majeranek, tymianek, cząber
  • 2 rozgniecione i roztarte z solą ząbki czosnku
  • pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój dość grube plastry. Rozbij je lekko pięścią i ponacinaj niezbyt głęboko na obwodzie.

  2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej mięso tak, aby wszystkie steki były dokładnie zalane.
    Zamknij naczynie i odstaw na minimum 2 - 3 godziny do lodówki.

  3. Piecz na rozgrzanym grillu, aż będą odpowiednio do twojego gustu wypieczone. Obróć tylko raz, w razie potrzeby posmaruj marynatą.

  4. Podawaj np. z sałatką i bagietką.
    Idealnie pasuje czerwone wino lub piwo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń