Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantna rolada z wędzonym boczkiem"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Mocno odciśnij sok. Mleko zagotuj, zalej nim ziemniaki i odstaw je na bok. Boczek pokrój w niewielką kosteczkę. Wysmaż na chrupko na rozgrzanej, suchej patelni.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki wymieszaj z kosteczkami boczku oraz czosnkiem. Dodaj tartą bułkę, przypraw do smaku solą, pieprzem i sporą ilością suszonego majeranku. Wyrób ciasto ziemniaczane.
Blachę posmaruj tłuszczem (ew. wyłóż papierem do pieczenia). Na spodzie równomiernie rozsmaruj przygotowane ciasto ziemniaczane. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 25 minut. Gorący placek ciasno zwiń. Roladę podawaj z dodatkiem podduszonej kiszonej kapusty.Źródło: Tina