Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, pikantna i szybka zapiekanka z kurczakiem
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8425
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 513
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8425
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 513
Składniki
Kurczak kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem Cayenne i odstawiamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, do pomidorów z puszki, dolewamy wodę, dodajemy łyżkę koncentratu, przyprawy i mieszamy. Jajka mieszamy z jogurtem i startym serem, solimy i pieprzymy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno układamy grubszą warstwę surowego makaronu, na to piersi z kurczaka, pokrojoną paprykę, sos pomidorów dokładnie rozprowadzamy po całości, na koniec na górę dajemy jajka z serem i jogurtem, przykrywamy i zapiekamy w piekarniku na 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu należy wyłączyć piekarnik uchylić go i odczekać jakieś 10 minut, by zapiekanka zastygła i nie rozwalała się przy nakładaniu.