Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-05-2018
Delikatne i wyraziste w smaku kotleciki z indyka z dodatkiem papryczki chili oraz cukinii, która dodaje im niezwykłej soczystości to jedna z moich ulubionych wersji mielonych. Kotleciki są lekkie, pożywne i bardzo aromatyczne. Będą idealnym i bardzo smacznym dodatkiem białkowym do naszego obiadu. Sprawdzą się świetnie także jako podstawa domowego burgera. Gorąco polecam! :)
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2665
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4662
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102207
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6542
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2665
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4662
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102207
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6542
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oliwie. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Odciśniętą cukinię dodajemy do zeszklonej cebulki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pokrojoną drobno papryczką chili i wszystko przez chwilę przesmażamy, a następnie studzimy.
Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy musztardę, ketchup oraz jajko i dokładnie wyrabiamy masę (co sprawi, że kotlety będą się lepiej formować, a po usmażeniu zyskają jeszcze większej soczystości). Następnie dodajemy bułkę tartą, podsmażone warzywa, posiekaną bazylię oraz przyprawy i formujemy kotleciki.
Uformowane kotleciki obtaczamy delikatnie w mące orkiszowej i smażymy je z obu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Kotleciki świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Najbardziej cenię w nich soczystość oraz wyrazisty smak :) Życzę smacznego! :)