Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne kotleciki z kurczaka w lekko chrupiącej panierce zachwycają ostrością chili i wyrazistością parmezanu. To idealna propozycja dla miłośników intensywnych smaków – aromatyczne przyprawy, świeżo posiekana papryczka i rozpływające się w ustach mięso sprawiają, że trudno poprzestać na jednej porcji. Kotleciki sprawdzą się świetnie jako rozgrzewająca przekąska lub główne danie, które rozbudzi apetyt na więcej!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16847
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 843
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23884
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16847
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 843
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23884
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, osusz papierowymi ręcznikami i posiekaj bardzo drobno nożem lub przy pomocy malaksera.
Kurczaka przełóż do miski razem z drobno posiekanymi cebulą i papryczką chili. Dodaj 50 g bułki tartej, a także wszystkie przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i uformuj niewielkie kotlety.
W głębokim talerzu rozbełtaj jajko. W drugim głębokim talerzu połącz parmezan i bułkę tartą.
Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Bierz po jednym kotlecie z kurczaka i maczaj go najpierw w jajku, a następnie w mieszance panierki.
Kładź kotlety na gorącym tłuszczu i smaż je przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą ładnie przyrumienione i chrupiące.
Pikantne kotleciki z kurczaka podawaj posypane siekanym koperkiem i z papryczką chili.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Odgrzewaj na patelni lub w piekarniku.