Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantny krem warzywny"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 152
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 152
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w kostkę. Oczyszczoną marchew pokrój w plasterki. Obierz i drobno poszatkuj cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub oczyść z osłonki i bardzo drobno posiekaj.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilę smaż, dodaj pokrojoną marchewkę, kostki mrożonej dyni oraz ziemniaki. Wymieszaj, smaż 2-3 min.
Przesmażone warzywa posyp curry, wymieszaj. Zalej gorącym rosołem lub bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia i ziemniaki będą miękkie (ok. 20 minut). Zdejmij garnek z ognia.
Gotową zupę zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Strąk chili opłucz, przekrój i pozbaw pestek. Posiekaj w krążki. Dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Rozlej do misek lub talerzy. Przed podaniem ozdób kolendrą.Źródło: Świat kobiety