Swoja ostrość zawdzięcza czerwonej paście curry z papryczek chilli.
Pikantny kurczak
Składniki
- 3 nogi z kurczaka
- 1 cebula, 3 łyżki oliwki do smażenia
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki orzeszków ziemnych (u mnie solone)
- 10 sztuk kasztanów wodnych
- 1/4 surowej papryki czerwonej
- 3 chochelki wywaru po gotowaniu udek z kurczaka
Składniki
- 3 nogi z kurczaka
- 1 cebula, 3 łyżki oliwki do smażenia
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki orzeszków ziemnych (u mnie solone)
- 10 sztuk kasztanów wodnych
- 1/4 surowej papryki czerwonej
- 3 chochelki wywaru po gotowaniu udek z kurczaka
Etapy przygotowania
Udka z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie Na głębokiej patelni smażymy na oleju posiekaną cebulę. Dolewamy wywar, w którym gotowały się udka. Dokładamy pastę curry, sos sojowy, poszatkowana paprykę, orzeszki ziemne, przekrojone na pół kasztany wodne. Dusimy pod przykryciem ok. 3 minuty. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i jeżeli potrzeba, dolewamy więcej wywaru. Gotujemy wszystko razem kilka minut, mieszając. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym i wylewamy na nie składniki z patelni. Pieczemy bez przykrycia 20 minut 180* w naczyniu żaroodpornym.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 75
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
Odsłon: 120
Ostatnio komentowane przepisy
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 75
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
Odsłon: 120
Składniki
- 3 nogi z kurczaka
- 1 cebula, 3 łyżki oliwki do smażenia
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki orzeszków ziemnych (u mnie solone)
- 10 sztuk kasztanów wodnych
- 1/4 surowej papryki czerwonej
- 3 chochelki wywaru po gotowaniu udek z kurczaka
Udka z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie Na głębokiej patelni smażymy na oleju posiekaną cebulę. Dolewamy wywar, w którym gotowały się udka. Dokładamy pastę curry, sos sojowy, poszatkowana paprykę, orzeszki ziemne, przekrojone na pół kasztany wodne. Dusimy pod przykryciem ok. 3 minuty. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i jeżeli potrzeba, dolewamy więcej wywaru. Gotujemy wszystko razem kilka minut, mieszając. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym i wylewamy na nie składniki z patelni. Pieczemy bez przykrycia 20 minut 180* w naczyniu żaroodpornym.
Fajny i pyszny pomysł <3