Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, pożywne i aromatyczne danie, w sam raz dla wszystkich kochających wyraziste, pikantne i azjatyckie smaki :)
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 257
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 191
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2687
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 257
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 191
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2687
Składniki
Pierwszym krokiem będzie przygotowanie marynaty do kurczaka. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy oraz przyprawy: curry, ostrą paprykę, cukier trzcinowy i wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą morską. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i nacieramy ją przygotowana marynatą. Odstawiamy na chwilę, aby mięso nabrało odpowiedniego aromatu.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, a obrane marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulkę szklimy na odrobinie oleju, a następnie dodajemy do niej starte warzywa i wszystko razem smażymy do momentu, aż kawałki warzyw delikatnie zmiękną.
Na drugiej patelni podsmażamy kawałki zamarynowanego kurczaka, nie dodając już tłuszczu, gdyż ten z marynaty będzie wystarczający.
Następnie do podsmażonych warzyw dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżeczki curry, 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne i podlewamy wszystko odrobiną wody. Dokładnie mieszamy i dusimy razem przez chwilę. Na koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy kawałki podsmażonego kurczaka, mieszamy i smażymy wszystko razem jeszcze przez chwilę.
Życzę smacznego! :)