Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantny śledzik z fasolką i jabłkiem"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 5,10 zł
Filety osącz z zalewy. Jeśli są bardzo słone, wypłucz je lub namocz w wodzie, a następnie osusz i pokrój na nieduże kawałki. Cebule obierz, pokrój w talarki. Dodaj do śledzi.
Mrożoną zieloną fasolkę szparagową wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem (nie rozmrażaj). Gotuj 8-10 minut tak, by pozostała lekko chrupiąca. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do całkowitego osączenia oraz ostygnięcia. Potem przekrój każdy strąk na mniejsze kawałki i dodaj do śledzi z cebulą.
Jabłko opłucz, osusz, pozostaw ze skórką. Przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a potem pokrój połówki w cienkie półplasterki. Chili opłucz, wydrąż pestki, posiekaj.
Opłucz i osusz na sicie garść liści szpinaku (baby). Wszystkie przygotowane przełóż do miski ze śledziami, skrop sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, oprósz pieprzem i przemieszaj.
Ser typu rokpol (z niebieską pleśnią) rozetrzyj w miseczce razem z 2 łyżkami oliwy oraz zimnym bulionem. Dodaj sól i grubo utłuczony pieprz do smaku, wsyp 2-3 łyżki posiekanych kiełków. Całość starannie wymieszaj. Przygotowanym sosem polej sałatkę śledziową.Źródło: Świat kobiety