Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczne, kolorowe danie z kuchni tureckiej
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 559
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 559
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Kurczaka pokroić w kostkę o boku 1 cm. Dymkę pokroić w cienkie talarki. Paprykę pokroić w krążki. Czosnek obrać i posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć nasady szypułek i po zdjęciu skórek pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej na patelni. Włożyć kurczaka, paprykę, cebulę i czosnek, smażyć ok. 4 minuty, mieszać na dużym ogniu.
Rozkruszyć strąk chili. Szafran rozmieszać w wywarze drobiowym, wlać do mięsa i zagotować.
Do 2 szklanek wody wrzucić pietruszkę, rodzynki, ryż, orzeszki piniowe i pomidory, wszystko przyprawić solą, pieprzem i mielonym kuminem. Pilaw gotuj ok. 25 minut pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać lub dodać nieco wody, jeśli ryż jest zbyt suchy.
Jogurt wymieszać z dodatkowym kuminem i podawać razem z pilawem posypanym natką. Smacznego!