Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczne, kolorowe danie z kuchni tureckiej
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Kurczaka pokroić w kostkę o boku 1 cm. Dymkę pokroić w cienkie talarki. Paprykę pokroić w krążki. Czosnek obrać i posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć nasady szypułek i po zdjęciu skórek pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej na patelni. Włożyć kurczaka, paprykę, cebulę i czosnek, smażyć ok. 4 minuty, mieszać na dużym ogniu.
Rozkruszyć strąk chili. Szafran rozmieszać w wywarze drobiowym, wlać do mięsa i zagotować.
Do 2 szklanek wody wrzucić pietruszkę, rodzynki, ryż, orzeszki piniowe i pomidory, wszystko przyprawić solą, pieprzem i mielonym kuminem. Pilaw gotuj ok. 25 minut pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać lub dodać nieco wody, jeśli ryż jest zbyt suchy.
Jogurt wymieszać z dodatkowym kuminem i podawać razem z pilawem posypanym natką. Smacznego!