Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pinsa jest czymś na pograniczu pizzy, focacci i chleba. Jest płaska, ma owalny kształt, jej wnętrze jest miękkie, a skórka chrupiąca. Pyszny wypiek jest bardziej lekkostrawny niż pizza, choć - podobnie jak ta włoska królowa - może zawierać mnóstwo kolorowych dodatków. Tym razem stawiamy na typowo włoskie wydanie – pomidory w każdej postaci, czarne oliwki oraz świeże zioła – tymianek i bazylię.
Polecam.
Odsłon: 383
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1723
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 580
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1944
Polecam.
Odsłon: 383
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1723
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 580
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1944
Składniki
Zacznij pracę od wlania do miski 300 ml wody, zakwasu, 2 łyżek oliwy oraz wkruszenia świeżych drożdży. Przesiej wszystkie mąki i połącz z solą. Z płynnych składników i mąk zagnieć ciasto (może być lekko lepkie). Przykryj ciasto folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, krótko ugniataj i odstaw na kolejne 10 minut. Powtórz tę czynność 3 razy. Następnie podziel ciasto na 2 lub części, uformuj kulę i przełóż do pojemników z pokrywką. Wierzch ciasta natłuść oliwą, przykryj pokrywkę i zostaw w lodówce na 72 godziny (w temperaturze 4°C – 6°C). Weź pod uwagę, aby wybrać odpowiednio większy pojemnik, ponieważ ciasto znacznie zwiększy swoją objętość (nawet trzykrotnie).
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 220°C, a dużą blachę do pieczenia (czarną z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Pokrój umyte pomidorki na połówki, suszone pomidory w plasterki, a obraną cebulę z piórka lub półplasterki. Zioła opłucz, a oliwki odsącz z zalewy i przekrój na pół. Na blacie lub stolnicy wysyp trochę semoliny lub mąki pszennej i porozciągaj każdą kulę ciasta, by powstał placek. Przełóż ciasto pinsy na blachę, natłuść oliwą wierzch i posyp przygotowanymi warzywami oraz ziołami. Wstaw blachę do pieca i piecz około 15 minut, aż brzegi pinsy zaczną się rumienić. Wyjmij ciasto z pieca, skrop oliwą, posyp solą i podawaj gorące.