Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia grecka. Wieża w moim wydaniu. Zamiast w górę, rozłożyła się w poziomie. Ale była smaczna.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 125
Polecam.
Odsłon: 763
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 104
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 125
Polecam.
Odsłon: 763
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 104
Składniki
Polędwiczki pokroiłem na plastry, rozklepałem tak, aby miały średnicę ok. 5 cm i grubość 1 cm. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Bakłażany pokroiłem krążki o grubości 1 cm. Fetę pokroiłem na kwadraty o grubości 1 cm. Polędwiczki upiekłem na grillu, bakłażan i fetę obsmażyłem na oliwie. W oryginale robi się wieżę. Czyli układamy kolejno polędwiczkę, bakłażan, fetę, polędwiczkę, bakłażan, fetę i polędwiczkę. Sos : cebulę i paprykę pokroiłem w grubą kostkę i ugotowałem w niewielkiej ilości wody. Gdy woda odparowała dodałem koniak, gotowałem przez chwilę. Wlałem do sosu śmietanę i ketchup. Sosem polałem „ elementy wieży „, posypałem słodką papryką. Najlepiej podać z warzywami gotowanymi na parze. Ja podałem z ziemniakami w ziołach pieczonymi w piekarniku.