Dania główne Przepis na:
Piwne naleśniki z nadzieniem ruskim

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 62
Dodano: 23.10.2018
Odsłon: 10115
Składniki
- NALEŚNIKI 6-8 szt:
- Olej roślinny odrobina do smażenia
- Jajo kurze 1 szt
- Mąka pszenna 500 g
- Piwo 1,5 szklanki
- NADZIENIE:
- Boczek wędzony pokrojony w kostkę 100 g
- Cebula drobno posiekana 1 szt
- Ziemniaki ugotowane i ugniecione 500 g
- twaróg półtłusty 275 g
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- DODATKOWO:
- Olej roślinny 2 łyżki do smażenia
- Masło lub kwaśna śmietana do podania
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
W misie miksera umieść składniki na naleśniki (oprócz odrobiny oleju) i miksuj aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 15 minut. Przy pomocy ręcznika papierowego natrzyj patelnię odrobiną oleju. Z ciasta usmaż 6-8 naleśników, przełóż na talerz.
-
Na suchej, rozgrzanej patelni podsmaż wędzony boczek, aż do zarumienienia. Przełóż na talerz. Na tłuszcz ze smażenia boczku wrzuć cebulę i smaż do miękkości (około 5-7 minut). Przełóż do boczku i odstaw do ostygnięcia, następnie zmieszaj z twarogiem i ziemniakami. Dopraw solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
-
Na naleśniki nałóż farsz i ciasno zwiń jak krokiety. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Naleśniki z nadzieniem smaż z obu stron na rumiano. Podawaj z kawałkiem masła lub kwaśną śmietaną. Smacznego! :)
Komentarze do przepisu (1)

gochna55 08 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię piwne naleśniki, często je robię, ale nigdy nie wpadłam na pomysł z nadzieniem do ruskich pierogów. Muszę wypróbować. Dzięki za "nową" wersję "starych" naleśników. Są pyszne jak sądzę i śliczne :):)0 Kto głosował? | Odpowiedz